Acizii grasi, esentiali in mentinerea sanatatii mintale

Acizii grasi Omega-3 ajuta la mentinerea nivelului de zinc in creier, care este esential pentru sanatatea mintala, sustin cercetatorii australieni.

Cercetarile efectuate pana la acest moment sugereaza ca exista o legatura stransa intre nivelul scazut al acizilor grasi Omega-3 la nivelul creierului, si anume DHA (acid docosahexaenoic), si boala Alzheimer”, explica liderul proiectului, Leigh Ackland, profesor de biologie celulara la Universitatea Deakin. „De asemenea, constatam ca incidenta bolilor neurodegenerative, printre care se numara si boala Alzheimer, este redusa in randul populatiei cu o dieta bogata in acizi grasi Omega-3”.

Citeste si:  Slow Food - sanatate si armonie in familia ta

Prof. Ackland si colegii sai implicati in proiect au urmarit indeosebi relatia dintre DHA si zincul din celulele neuronale, ce au rol transmitator la nivelul creierului.

„Am descoperit ca, atunci cand nivelul de DHA din celulele neuronale scade, nivelul zincului creste. Excesul de zinc poate fi toxic, ducand la suprimarea celulelor. Moartea celulara survenita in acest mod este responsabila pentru aparitia ulterioara a bolilor neurodegenerative, inclusiv a bolii Alzheimer”.

Citeste si:  Examinarea prostatei - un examen medical simplu care salveaza vieti

„Parerea noastra este ca includerea acizilor grasi Omega-3 in dieta contribuie la mentinerea unui nivel optim de zinc in creier”, adauga prof. Ackland.

Chiar daca era un fapt deja cunoscut ca DHA este esential pentru functionarea sanatoasa a creierului, este pentru prima oara cand se demonstreaza existenta unei legaturi directe intre nivelul DHA si nivelul zincului din celulele neuronale.

Citeste si:  Sfaturi de economisire pentru mamici

Boala Alzheimer este o afectiune complexa, ale carei cauze sunt necunoscute, desi se cunoaste implicarea factorilor ce tin de dieta in dezvoltarea ei. Rezultatele obtinute de noi in cadrul studiului ofera informatii importante despre cum o nutritie bogata in acizi grasi Omega-3 poate contribui la preventia dezvoltarii bolii Alzheimer; mai mult, pot pune bazele conceperii de noi tratamente care sa previna daunele induse de zinc la nivelul creierului.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.