fbpx

Acneea vulgara

Please select a featured image for your post

Ce este acneea vulgara (acne vulgaris)?

Acneea vulgara este o afectiune care apare la nivelul foliculilor si a firelor de par. Blocajul porilor prin care este eliminat sebumul de intretinere al parului determina acumularea de sebum in care se dezvolta bacteriile.

Acneea vulgara necesita vizite medicale frecvente. Aceasta afectiune afecteaza aproximativ 90% dintre adolescenti insa, diagnosticata si tratata corespunzator, se diminueaza in timp si tinde sa dispara. Cu toate acestea, un numar mare de pacienti prezinta acnee vulgara persistenta sau dezvolta un nou inceput de acnee la varsta adulta.

Cum se manifesta acneea vulgara?

Aparitia incipienta a unor pete rosii poate sa evolueze sub forma de papule foliculare, papule inflamatorii, pustule sau noduli cu acumulari purulente. Suprafetele pielii pe care se poate dezvolta acneea vulgara sunt: fata, partea superioara a pieptului, a spatelui, umerii si bratele.

Citeste si:  Rozmarin

Efectele acneei vulgare sunt:

externe – de ordin estetic (cicatrice)
psihologice – diminuarea increderii de sine, depresia etc.

Care sunt cauzele care conduc la aparitia acneei vulgare?

Cauzele aparitiei acneei vulgare sunt in totalitate cauze interne. Acestea sunt:

Cresterea hormonilor, la ambele sexe, in timpul pubertatii
Predispozitia genetica
Existenta bacteriilor in pori
Utilizarea de steroizi anabolizanti
Administrarea de medicamente care contin litiu, barbiturice sau androgeni.
Expunerea la anumiti compusi chimici
Expunerea la ioduri, cloruri, bromuri sau fluoruri
Consumul de amfetamine sau alte medicamente similare
Expunerea pielii la temperaturi foarte inalte sau foarte scazute
Perioada menstruala sau de sarcina (la femei)

Exista tipuri de hormoni care, conform studiilor in domeniu, au o legatura directa cu aparitia acneei vulgare: androgeni testosteron, dihidrotestosteron (DHT), sulfat de dehidroepiandrosteron (DHEAS), insulina growth factor 1 (IGF-I).

Citeste si:  Vaccinurile obligatorii pentru cei mici

Cum se poate trata acneea vulgara?

Tratamentul acneei vulgare impiedica procesul biologic prin reducerea productiei de sebum si eliminarea infectiei bacteriene.

In functie de varsta si sexul pacientului, antecedentele medicale si personale, medicul specialist dermatolog va recomanda metoda de tratament adecvata:

Tratamentul hormonal – la persoanele de sex feminin anumite combinatii intre estrogen / progestogen din pastilele contraceptive poate avea ca efect ameliorarea acneei vulgare
Retinoizi – o doza zilnica orala de vitamina A isotretinoin derivate, pe o perioada de 4-6 luni, poate ameliora sau reduce afectiunea
Sulfuri – sapunuri sau lotiuni pe baza de sulf
Dermabraziunea – actiune abraziva asupra pielii, sub anestezie, pentru eliminarea straturilor cu celule moarte
Fototerapia – folosirea spectrului albastru sau rosu sau diverse alte combinatii de lumini de diverse culori
Tratamentul cu laser – distrugerea foliculilor, arderea glandelor sebacee locale si distrugerea bacteriilor
Tratament naturist – Urmatoarele plante medicinale se pot folosi sub forma de infuzii cu care se fac spalaturi , comprese sau cataplasme: aloe, arnica, brusture, busuioc, capsuni, castravete, catina, ceai australian, ceapa, cicoare, cimbrisor, cimbru, coada soricelului, conopida, dovleac, drojdie de bere, echinaceea, fasole, frasin, galbenele, ghintura, grau, hamei, hrean, iasomie de padure, ienupar, lamai, levantica, macris, marar, menta, mesteacan, morcov, nap, nuc, orz, ovaz, nasturel, orez, orz, ovaz, papadie, patlagina, patrunjel, patlagea rosie, plop negru, plop tremurator, podbal, praz, ridiche, rostopasca, rozmarin, salcam, sapunarita, sfecla, spanac, tataneasa, trandafir, trei-frati-patati, turita mare, turta, telina, untul-pamantului, urzica, varza.

Citeste si:  Top 5 exercitii pentru a fi sanatoasa, pe care le poti face acasa
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.