fbpx

Acompaniatorul perinatal: o sursa de cunoastere si siguranta pentru viitoarele mame

In cadrul Conferintei Acompanierea Nasterii, parte a proiectului lansat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Alfred Rusescu”, s-au luat in calcul datele statistice privind nasterile in Romania, precum si demararea unei strategii de lobby si advocacy pentru ameliorarea politicilor si practicilor de acompaniere perinatala.

In tarile UE si Canada exista meseria de acompaniator perinatal, fiind vorba de o femeie care are o formare specifica si un certificat de absolvire a unor cursuri de specialitate.

Rolul acompaniatoarei perinatale este acela de a oferi sprijin viitorilor parinti prin suplimentarea monitorizarii clasice a acestora, ajutand la crearea unei legaturi intre perioada sarcinii, nastere si perioada post-natala. Aceasta profesionista acompaniaza femeia gravida si in timpul nasterii, in cadrul spitalului, cu acordul echipei medicale.

Citeste si:  Otetul de mere, o adevarata minune

Mai mult decat atat, propune o sustinere morala si fizica a parintilor pentru a traversa aceasta perioada speciala din viata lor. Ajuta mamele, parintii, sa-si construiasca propriul stil de primire si ingrijire a copilului, sa devina autonomi si sa consolideze relatiile dintre ei, frati mai mari etc. atunci cand acestea sunt in pericol sa se deterioreze ca urmare a sosirii pe lume a noului membru al familiei.

Acompaniatoarea perinatala este pentru mama o sursa de cunoastere si o persoana disponibila 24 din 24, conferindu-i acesteia incredere si consiliere, intr-o abordare calduroasa si sigura.

Initiatorii proiectului considera ca noua meserie este potrivita pentru Romania, tara clasata pe locul 126 din 191, in topul UNICEF al tarilor cu cea mai crescuta rata a mortalitatii infantile (copii sub 5 ani), inregistrand 31 de decese la 1.000 de copii nascuti vii, in 1991, si 15 decese la 1.000 de copii nascuti vii, in 2007.

Citeste si:  Hranirea bebelusului cu biberonul

Nici in ceea ce priveste mortalitatea materna situatia nu este mai imbucuratoare, inregistrandu-se 13,52 de decese la 100.000 de nascuti vii in anul 2008. O rata ridicata a mortalitatii materne este un indicator al unui sistem de sanatate deficitar, aratand in acelasi timp ca drepturile fundamentale la viata si sanatate ale femeilor sunt incalcate, potrivit unui raport UNFPA.

Articol realizat de biolog Rodica Popescu

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.