Acupunctura si exercitiul, eficiente in sindromul ovarelor polichistice

Acupunctura si exercitiul fizic par a imbunatati nivelurile hormonale si a regla menstruatia la femeile cu sindromul ovarelor polichistice (SOPC), arata o noua cercetare realizata vde oamenii de stiinta de la Universitatea din Goteborg (Suedia).

Sindromul Ovarelor Polichistice este o afectiune comuna, afectand pana la 10% dintre femeile aflate la varsta reproductiva. Pacientele cu SOPC prezinta frecvent ovulatie si mentruatie neregulate, avand numeroase folicul-ovule imature in ovare. Din aceasta cauza, ovarele produc o cantitate mai mare de testosteron care, la randul sau, duce la pilozitate excesiva si acnee. Obezitatea, rezistenta la insulina si bolile cardiovasculare sunt, de asemenea, raspandite in randul pacientelor.

Citeste si:  Stimularea memoriei

In cadrul studiului realizat la Universitatea din Goteborg, un grup de femei cu SOPC au urmat un tratament cu acupunctura (fie aplicata manual, fie cu curent electric de joasa frecventa), in timp ce un al doilea grup a urmat un program de exercitii fizice cu sedinte de sport de minim trei ori pe saptamana. Grupul al treilea de paciente a reprezentat grupul de control.

Citeste si:  Dezvoltare caracter copii

„Rezultatele au aratat ca atat acupunctura, cat si exercitiul fizic au redus nivelul crescut de testosteron si au dus la reglarea menstruatiei”, a explicat prof. dr. Elisabet Stener-Victorin, coordonatoarea studiului. „Dintre cele doua metode de tratament, acupunctura s-a dovedit a fi mai eficienta”, a adaugat aceasta.

Desi SOPC este o afectiune comuna, oamenii de stiinta nu cunosc cauza sa exacta. „Cu toate acestea, recent am demonstrat ca femeile cu SOPC prezinta un sistem nervos simpatic hiperactiv, precum si ca acupunctura si exercitiul fizic regulat reduc nivelul de activitate al sistemului, comparativ cu grupul de control, fapt ce poate explica rezultatele obtinute”.

Citeste si:  Comunicat de presa

Sursa: Eurekalert


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.