Adio, dar raman cu tine: ce faci cand nu poti pleca dintr-o relatie?

Exista multe situatii in care un cuplu, o familie nu reuseste sa gaseasca modalitati de a fi impreuna. Copii care par sa plece fara sa poata pleca de acasa chiar daca uneori au varste de 30 sau 35 de ani. Incearca sa plece, reusesc pentru o perioada, apoi se intorc pentru ca au avut un esec, o infrangere. Momentele in care pleaca sunt rare iar perioadele pe care le petrec impreuna cu familia de origine sunt lungi.

Nu vorbesc aici despre forta reparatorie a legaturilor familiale care permite ca o persoana dupa un esec profesional, in iubire, gaseste reparatia necesara impreuna cu parintii de exemplu, ci de acele tendinte permanente de a pleca si de a nu reusi, de obicei corelate cu planuri mari. Imbinarea celor doua nevoi – nevoia de a pleca combinata cu imposibilitatea de a pleca si nevoia de a ramane combinata cu imposibilitatea de a ramane conduce la constructia unor situatii inedite. Un barbat trecut de 30 de ani in incercarea de a pleca din mediul familial si propus sa intre intr-o afacere importanta pentru el ce parea un mare tun. In urma acestei intiative aflate dincolo de limitele legii a ajuns in inchisoare reusind astfel sa coreleze cele doua lucruri imposibil de combinat – sa ramai si sa pleci. Fortat sa plece prin condamnare, ramanea in grija parintilor.

Citeste si:  Lipsa de personal si tendinta de burn-out: exemplul de succes al Belgiei

O femeie si un barbat care atunci cand sunt impreuna se cearta des iar cand sunt despartiti sunt dominati de iubire, de dor si de dorinta de a fi cu celalalt. Situatia este foarte curenta si de multe ori constituie un motiv important pentru o terapie de cuplu. Certurile intre cei doi sunt foarte intense, situatia de disputa situandu-se de obicei la limita violentei fizice, pericolul de a provoca rani celuilalt parand foarte aproape. Posibilitatea fantasmatica de a ucide pe celalalt pare sa devina o realitate care genereaza teama. Teama pare sa fie motorul care determina sa plece din relatie. Insa odata despartiti nevoia vitala de celalalt ii face sa se apropie din nou, sa se regaseasca, viata pare o suferinta in absenta celuilalt.

Citeste si:  Criza nu ne-a afectat doar portofelul, ci si sanatatea: cum ne imbunatatim starea de fericire

O versiune mai linistita a acestei relatii este cea in care cei doi nu au o relatie de locuit impreuna in schimb se cearta mereu pe teme variate – cel mai adesea de gelozie, de relatii cu alte persoane, foarte adesea acoperite de realitate. In acest caz, lupta lor este mai linisitita, dar persista intrebarea eterna: sa raman cu el sau sa plec. Intr-o analiza simpla a situatiei se redescopera aceasta incapacitate de a fi impreuna si de a fi despartiti. Ambele situatii par imposibile.

Citeste si:  Nutrienti de baza in alimentatie

Toate aceste situatii ne pun intr-o postura de a vorbi despre legatura imposibila. In care legatura exista, este evidenta si oricine ii priveste pe cei doi ca pe un cuplu, in schimb nu pot sa faca nimic pentru a da o forma manifesta acestei relatii, pana cand nu se aduce la suprafata suferinta care produce acest mecanism atat de complex. A face suferinta sa fie vizibila si sa fie elaborata este scopul psihoterapiei. Altfel ea insoteste in mod permanent viata unui om.

Articol realizat de: psiholog-psihoterapeut Claudiu Ganciu.

Adresati autorului comentariile dumneavoastra, dand click aici.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.