Adolescentii nu stapanesc pe deplin abilitatea de a lua decizii

Un nou studiu releva faptul ca adolescentii au mai putine abilitati necesare pentru luarea deciziilor, comparativ cu adultii, ceea ce ii indeamna sa faca alegeri mai putin intelepte si mai riscante.

„Studiul are implicatii importante in special atunci cand vine vorba despre a evalua gradul de responsabilitate pe care un adolescent ar trebui sa si-l asume”, explica autorii studiului.

Citeste si:  Jumatate dintre romani sunt interesati de asigurarile private de sanatate

Acestia au testat un grup eterogen de 890 de persoane cu varsta intre 10 si 30 de ani, folosind teste computerizate pentru evaluarea gandirii strategice si capacitatii de a rezolva probleme, intitulate Turnul Londrei.

Participantilor li s-a cerut sa rearanjeze un set de trei mingi colorate pentru a replica o imagine, folosind cat mai putine mutari. Persoanele mai in varsta (adultii tineri si persoanele aflate la finalul adolescentei) au dat un randament mai bun in realizarea acestei sarcini, manifestand o abilitate crescuta de a planifica si a rezolva probleme.

Citeste si:  Atentie la alunite!

Mai mult decat atat, la testele mai dificile, performanta matura nu s-a observat deloc la participantii cu varsta pana in 22 de ani. Potrivit cercetatorilor, acest lucru nu este deloc suprinzator, de vreme ce, astfel de sarcinii suprasolicita lobii frontali ai creierului care, la adolescenti, sunt inca in proces de dezvoltare.

Citeste si:  Ceaiul negru, un element cheie in combaterea stresului cotidian

Sursa: ANI


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.