fbpx

Afectiuni sciatice

Ce sunt afectiunile sciatice?

Toamna este prin excelenta anotimpul pregatirilor, fie ca ne referim la aprovizionarea cu alimente pentru iarna, fie ca este vorba de curatenia generala a locuintei. Toate aceste activitati fizice suprasolicita organismul si, in special, pun la mare incercare coloana vertebrala.

In cazul in care exista o sensibilitate cunoscuta, este bine sa va menajati, pe cat posibil, si sa va informati cu privire la cauzele care va pot „scoate din circuit” pentru o perioada buna de timp.

Majoritatea durerilor sciatice slabe sunt provocate de intinderea si suprasolicitarea muschilor care sustin coloana vertebrala.

Radacinile nervoase, care sunt dispuse pe coloana vertebrala formand nervul sciatic, sunt extrem de sensibile, iar partea interioara a discului, care este predispus hernierii sau proeminarii, contine proteine, cu potential inflamator si sensibilitate crescute. Astfel, daca portiunea interioara (nucleul), se apropie prea mult de nerv, acesta din urma se inflameaza si devine dureros, provocand sciatica. Sciatica este definita ca o durere care radiaza in lungimea traiectului nervului sciatic si/sau a radacinilor sale.

Nervul sciatic este cel mai lung si mai intins nerv al membrului inferior. Acesta este responsabil pentru buna functionare a articulatiei soldului, a genunchiului si a gleznei, precum si a unei serii de muschi (indeosebi cei posteriori ai coapsei si totalitatea muschilor gambei si ai piciorului). Nervul sciatic se formeaza prin unirea celor doua radacini nervoase pornite din maduva spinarii, L5 (intre a patra si a cincea vertebra) si S1 (intre a cincea vertebra lombara si prima vertebra sacrala).

Citeste si:  Protagonistii industriei de infrumusetare se reunesc la Bucuresti in cadrul expozitiei COSMOBEAUTY, 4-6 mai 2012, Sala Palatului

Care sunt simptomele afectiunilor sciatice?

Semnele si simptomele obisnuite ale sciaticii – sensibilitatea nervului sciatic, amorteala si furnicaturi in membrele inferioare, slabiciune – tind sa difere, in functie de localizarea leziunii, identificandu-se mai multe de tipuri de durere sciatica.

Sciatica localizata la radacina nervoasa a vertebrei L4 – pacientul resimte slabirea reflexelor la nivelul rotulei. Principalele simptome ale acestui tip de sciatica pot fi durere si/sau senzatia de amorteala in gamba si in talpa; slabiciune, pana la incapacitatea de a ridica piciorul in fata.

Sciatica localizata la radacina nervoasa a vertebrei L5 – pacientul resimte slabiciune in glezna si la degetul mare de la picior. Principalul simptom ale acestui tip de sciatica poate fi durerea si/sau senzatia de amorteala a partii superioare a labei piciorului, in special in zona dintre degetul mare si degetul urmator.

Sciatica localizata la radacina nervoasa a vertebrei S1 – pacientul acuza slabirea reflexelor la nivelul rotulei. Printre simptome se numara durere si/sau senzatia de amorteala in partea laterala exterioara a piciorului; slabiciune pana la incapacitatea de a ridica calcaiul de pe sol sau de a merge pe varfuri.

Citeste si:  Ce nu trebuie sa-ti lipseasca din farfurie

Compresia radacinii nervoase a vertebrei sacrale – principalul simptom al acestui tip de sciatica este o durere si/sau senzatia puternica de amorteala localizata in interiorul membrului inferior, pe o zona bine delimitata.

Afectarea nervului sciatic, prin compresia muschiului piriform – presiunea exercitata de muschiul piriform afecteaza nervul sciatic (sindrom piriform). Principalele simptome ale sindromului piriform sunt: durere si/sau senzatia de amorteala puternica localizata in special deasupra genunchiului, care debuteaza, in general, in zona laterala a spatelui si deseori nu afecteaza zona lombara. Simptomele pot fi cele similare sciaticii provocate de o hernie discala.

Durerea sciatica prezinta mai multe grade de intensitate, pana la impiedicarea somnului normal al pacientului (in sciatica hiperalgica) sau la paralizia flexiei dorsale a piciorului (in sciatica paralizanta).

Care sunt cauzele aparitiei afectiunilor sciatice?

In general, sciatica este rezultatul unei compresii exercitate asupra radacinilor nervoase L5 sau S1, de cele mai multe ori de o hernie discala (proeminarea unui disc intervertebral).

In cazuri mai rare, sciatica este provocata de o compresie osoasa – o fractura a micului bazin, o luxatie a soldului sau o ingustare a canalului rahidian lombar; tumorala (tumora osoasa vertebrala, tumora a radacinii unui nerv, tumora a micului bazin) sau de natura inflamatorie (cum este spondilodischita).

Citeste si:  Regimul alimentar in obezitate III

Cum putem trata afectiunile sciatice?

Dupa identificarea cauzei precise a sciaticii, medicul specialist va poate indica tratamentul corespunzator. Sciatica paralizanta impune de cele mai multe ori o interventie chirugicala, in timp ce pentru hernia discala tratamentul medical poate da rezultate, in termeni de calmare si reducere a durerilor. Tratamentul medical este astfel simptomatic si consta in analgezice, antiinflamatoare, corticosteroizi, repaos la pat sau purtarea unui corset realizat din materiale rasinoase, timp de 6 saptamani.

In cazul in care, dupa o perioada de tratament de doua luni, durerile si disconfortul continua sa interfereze cu activitatile cotidiene ale pacientului, medicul poate recomanda tratarea herniei discale prin nucleoliza (distrugerea nucleului pulpos – adica partea centrala a unui disc intervertebral, prin injectarea unei enzime vegetale, denumite papaina) sau prin efectuarea interventiei chirurgicale. Daca sciatica este de natura inflamatorie – spondilodischita – este indicat tratamentul cu antibiotice. Alte tipuri de sciatica pot fi tratate prin radioterapie sau chimioterapie, in cazul in care cauza bolii este o tumora osoasa maligna; sau prin ablatia tumorii, in caz de tumora a radacinii nervului sau de tumora a micului bazin.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.