fbpx

Afectiunile oculare (II)

Please select a featured image for your post

Ulcerul corneean

Ulcerul corneean este o afectiune infectioasa inflamatorie a corneei, de natura microbiana.

Simptome

Pacientul prezinta durere oculara, scaderea acuitatii vizuale, lacrimare si hipersensibilitate la lumina. Ochiul prezinta o inrosire cu congestie pericheratica. Aspectul ulceratiei, obiectivat dupa coloratie cu fluoresceina, este rotund-ovalara, cu marginile hipertrofiate iar pe fundul ulceratiei, cenusiu murdar, se afla o flora microbiana (streptococ, stafilococ, pioceanic, proteus, etc) si detritusuri celulare.

Evolutia ulcerul cornean poate fi favorabila, ulceratia se poate vindeca lasand in urma ei o cicatrice corneeana albicioasa sau nefavorabila, ulceratia se poate intinde in suprafata si in profunzime sau poate perfora toate structurile corneei.

Cauze

Dintre cauzele care pot conduce la aparitia acestei afectiuni putem enumera utilizarea lentilelor de contact nedezinfectate in mod corespunzator si infectiile virale cu herpes simplex. Un risc crescut prezinta persoanele care au deficit de vitamina A.

Tratament

Medicul specialist poate prescrie un tratament local cu antiseptice si dezinfectante, antivirale, antiinflamatorii nesteroidiene sau antibiotice cu spectru larg, vitamine si tratament midriatic.
Pansamentul ocular este obligatoriu.

Irita

Inflamatia irisului poarta denumirea de irita. Orice caz de irita trebuie diagnosticat si tratat neintarziat de catre medicul specialist.

Simptome

Simptomele iritei sunt tumefierea si decolorarea irisului, fotofobia, scaderea acuitatii vizuale si lacrimarea. Uneori afectiunea este insotita de dureri oculare sau de dureri de cap.

Cauze

Aparitia iritei poate fi de cauza externa (ulcer coreean, leziuni oculare infectate, afectiuni ale cristalinului) sau de cauza interna (boli reumatice, sifilis, turbeculoza, gonoree, infectii in sfera buco-dentara sau ORL).

Tratament

Tratamentul iritei este recomandat de medicul specialist si poate include picaturi antiseptice si dezinfectante, tratament midriatic, antiinflamatoare nesteroidiene si steroidiene, antibiotice cu spectru larg.

Citeste si:  Chimicalele din produsele cosmetice ingrasa

Cataracta

Cristalinul, situat in spatele irisului poate fi locul desfasurarii diferitelor procese patologice. Cea mai frecventa este cataracta sau albeata care se manifesta prin opacifierea cristalinului.

Clasificare

Cataracta congenitala reprezinta opacifierea cristalinului de la nastere, in cadrul unor sindroame plurimalformative sau daca mama a suferit, in primul trimestru de sarcina, de rubeola sau toxoplasmoza. Opacitatile pot fi: unilaterale, bilaterale, totale sau partiale. La randul lor acestea pot fi neevolutive, la periferie, caz in care nu se intervine chirurgical deorece nu afecteaza vederea sau pot fi evolutive, acestea implicand interventia chirurgicala.

Cataracta dobandita se manifesta prin urmatoarele tipuri:

Cataracta senila este opacifierea cristalinului determinata de inaintarea in varsta. Aceasta afectiune apare dupa 60 ani si poate afecta ambii ochi, in grade diferite. Are 4 stadii de evolutie: incipienta nucleara sau capsulo-corticala, intumescenta (se complica cu glaucom secundar), matura (se intervine chirurgical), hipermatura (se complica cu glaucom secundar).
Cataracta complicata este opacifierea cristalinului ca urmare a unor boli locale oculare (irita, ulcere corneene, miopie maligna, tumori oculare, dezlipiri de retina. Se manifesta, mai frecvent, unilateral.
Cataracta patologica reprezinta opacifierea cristalinului ca urmare a unor boli generale (diabet zaharat, tetanie etc.). Se manifesta, mai frecvent, bilateral.
Cataracta traumatica reprezinta opacifierea cristalinului ca urmare unei contuzii oculare sau ca urmare a unei plagi perforante.
Cataracta secundara este opacifierea capsulei posterioare sau a unor mase cristaliniene restante postoperator.

Simptome

Cristalinul, care in mod normal este limpede ca un cristal devine mai mult sau mai putin opac in cursul acestei afectiuni fapt ce cauzeaza scaderea acuitatii vizuale in mod considerabil.

Citeste si:  Carceii, semn al carentelor de calciu si magneziu

Cauze

Cataracta poate fi congenitala, dobandita sau determinata de varsta. In cazul cataractei congenitale copilul se naste cu aceasta modificare a cristalinului, fie de cauza ereditara, fie datorita unei imbolnaviri de natura virala a mamei in cursul sarcinii. Cataracta senila este aproape fiziologica (normala) in forma sa cea mai usoara, adica opacifierea minima a cristalinului.

Tratament

Medicul specialist poate indica momentul interventiei chirurgicale. Aceasta consta in indepartarea cristalinului opacifiat si implantarea de cristalin artificial. Daca afectiunea nu necesita interventia chirurgicala se procedeaza la corectia ochiului afectat prin ochelari cu lentile speciale.

Glaucomul

Glaucomul este o afectiune a ochilor deosebit de grava care se manifesta prin cresterea brusca a presiunii din interiorul globului ocular. Datorita cresterii presiunii intraoculare sunt afectate atat nervul optic cat si retina. Acuitatea vizuala si campul vizual scad treptat si se poate ajunge la orbire totala. Diagnosticarea la timp si prescrierea unui tratament corect al acestei afectiuni sunt deosebit de importante, deoarece glaucomul netratat poate conduce, in mod iremediabil, la orbire.

Simptome

Ochiul afectat este intens congestionat, apar dureri in regiunea fruntii si maxilarului cu iradieri in regiunea tamplelor si a obrajilor, stare generala modificata, ameteli si varsaturi. In criza de glaucom acut acuitatea vizuala scade brusc, obiectele sint vazute ca prin ceata, cu contururi difuze. Uneori criza de glaucom acut trece de la sine in citeva zile, dar scaderea acuitatii vizuale se mentine, in cele mai multe dintre cazuri.

Cauze

Cauzele care duc la cresterea presiunii introculare nu sunt cunoscute. Se presupune producerea unei tulburari in inervarea vaselor de sange care iriga globul ocular. In glaucomul secundar lucrurile stau altfel. De obicei la baza glaucomului sta o afectiune oculara premergatoare ca: irita, lezuni ale cristalinului etc. Aceste afectiuni sunt urmate de o crestere lenta dar constanta a presiunii intraoculare.
Simptomele glaucomului secundar sunt: durerile oculare, opacifierea corneei, scaderea treptata a acuitatii vizuale.

Citeste si:  Trucuri simple pentru a va mentine intr-o forma intelectuala de invidiat

Tratament

Tratamentul urmareste inlaturarea cauzelor care au determinat cresterea presiunii intraoculare. Cand aceasta nu este posibil se recurge la interventia chirurgicala. In cea mai mica suspiciune de glaucom bolnavul trebuie sa se prezinte de urgenta la medic. Persoanele la care s-a stabilit diagnosticul de glaucom vor evita eforturile fizice si intelectuale, nu se vor apleca, vor evita alimentele condimentate excesiv, consumul de alcool, cafea si nicotina.

Dezlipirea de retina

Dezlipirea de retina consta in desprinderea retinei de pe suportul ei si imposibilitatea ca aceasta sa mai fie irigata cu sange.

Simptome

Ca urmare a acestei leziuni grave, bolnavul prezinta urmatoarele simptome: scantei in fata ochilor, puncte luminoase chiar cu ochii inchisi, imagine alterata a obiectelor, perturburari in perceperea culorilor, scaderea acuitatii vizuale si goluri in campul vizual.

Cauze

Dezlipirea de retina are drept cauze aparitia unor mici rupturi in retina, de origine mecanica, producerea de procese degenerative ale retinei. In cazul unei miopii importante, tensiunea excesiva la care este supusa retina poate fi urmata de o ruptura.

Tratament

Reusita tratamentului in cazul acestei afectiuni este strict legata de rapiditatea cu care bolnavul se prezinta la medic. Medicii specialisti dispun de diferite metode chirurgicale prin care retina rupta poate fi refacuta.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.