fbpx

Afectiunile oculare (I)

Please select a featured image for your post

Afectiunile oculare pot afecta nou nascutii, adolescentii, persoanele mature si cele ajunse la varsta senectutii. Sunt recomandate controalele periodice de specialitate in vederea stabilirii tratamentelor specifice.

Care sunt afectiunile ochiului?

Dintre afectiunile ochilor putem enumera: conjunctivita, ulciorul (orgellet), cheratita, ulcerul corneean, irita, cataracta, glaucomul si dezlipirea de retina.

Conjunctivita

Conjunctivita se manifesta prin imbolnavirile foitei care inveleste ochiul.

Cauze

Cauzele conjunctivitei sunt:

iritatia locala a mucoasei conjunctivale prin praf, fum, curenti de aer, vapori iritanti, expunere excesiva la soare, sau prin infectare cu diferiti agenti microbieni;
guturaiul alergic insotit de congestie conjunctivala

Simptome

Simptomatologia conjunctivitei cuprinde urmatoarele manifestari: inrosirea ochiului, secretie lacrimala crescuta, mincarimi sau arsuri locale, hipersensibilitate la lumina si, mai rar, secretie purulenta.

Citeste si:  Cromoterapie pentru trup

Tratament

Tratamentul conjunctivitei este prescris de catre medicul specialist. Dupa caz, se recomanda unguente speciale sau picaturi. In tratarea conjunctivitei nu sunt recomandate pansamentele oculare.

Ulciorul (orgellet)

Aceasta afectiune apare atunci cand in canalul excretor al unei glande sebacee de la nivelul genelor patrund stafilococi care se inmultesc si il obstrueaza.

Cauze

Cauzele aparitiei ulciorului sunt necunoscute. Factorii care favorizeaza procesul infectios sunt iritarea glandelor sebacee sau a glandelor sudoripare prin atingerea si frecarea repetata a ochilor si utilizarea (de catre femei) a unor produse cosmetice (rimel, contur de ochi etc) care pot provoca iritatie.

Citeste si:  Uleiul de canepa presat la rece – efecte benefice in diabetul de tip II

Simptome

Simptomele acestei afectiuni sunt inrosirea pielii, inflamarea ploapei superioare sau inferioare a ochiului si durerea locala provocata de colectarea puroiului.

Tratament

Tratarea acestei afectiuni consta in aplicare de comprese calde pe zona inflamata pentru ameliorarea durerii, colectarea puroiului si eliminarea acestuia. In cazurile mai grave medicul specialist poate practica o incizie mica prin care poate fi evacuat puroiul.

Cheratita

Cheratita reprezinta inflamarea corneei oculare. Aceasta afectiune, netratata corespunzator, poate conduce la afectarea corneei si la tulburari de vedere ireversibile. Exista cheratite bacteriane, virale, fungice si alergice.

Cauze

Cheratita poate fi determinata de infectii oculare recente sau de leziuni provocate de patrunderea unor corpi straini la nivelul ochiului. De asemenea, ea poate sa apara in cursul anumitor boli generale cum ar fi turbeculoza sau sifilisul.

Citeste si:  Anne Hathaway refuza sa tina dieta doar de dragul regizorilor

Simptome

Aceasta afectiune se manifesta prin congestionarea ochiului si prin dureri locale intense, hipersensibilitate la lumina si inchiderea ploapelor.

Tratament

Medicul specialist va recomanda tratamentul adecvat fiecarui pacient in functie de tipul afectiunii si severitatea simptomelor. Tratamentul consta in instilatii cu picaturi, unguente, lacrimi artificiale etc.. Pentru ameliorarea durerii se poate aplica un pansament care sa ajute la mentinerea ochiului inchis. Este necesara monitorizarea periodica a pacientului pana la vindecarea afectiunii.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.