fbpx

Afectiunile societatii de consum: bolile secolului XXI

Stilul de viata modern a generat aparitia unor boli sau afectiuni care in urma cu 100 de ani fie nu existau, fie erau destul de rare. De ce? Raspunsul este relativ simplu: odata cu evolutia sociala a omului si cu progresele stiintifice in special in domeniul medical, virusurile, bacteriile sau orice microorganisme care determina dereglari ale organismului au evoluat simultan. Astfel, daca la inceputul secolului al XIX-lea principalele probleme de sanatate erau reprezentate de bolile infectioase, in zilele noastre acestea au fost eradicate, locul lor fiind luat de afectiunile societatii de consum. Printre cele mai importante sunt cancerul, bolile pulmonare, alzheimer, depresia / anxietatea si toate celelalte sindromuri metabolice generate de stres, vicii sau viata sedentara.

Cancerul, boala secolului al XXI-lea, se claseaza pe locul al doilea in lume in randul cauzelor deceselor. Acesta se manifesta diferit in functie de sex, barbatii imbolnavindu-se, cel mai adesea, de cancer pulmonar, iar femeile fiind victimele ultra-mediatizatului cancer de san, sau ale celui uterin. Maladia este, cel putin acum, incurabila, niciun tratament nefiind lansat oficial pe piata medicala. (Sperante sunt, mai ales ca, la un moment dat, si boli precum holera sau diabetul erau fara tratament). Cancerul este cauzat, cel mai des, de stilul de viata nesanatos sau de anumite modificari ale structurii genetice. Potrivit medicilor, peste 85% din cazurile de cancer pot fi prevenite.

Citeste si:  Ce nu trebuie sa ii lipseasca unui nou-nascut

Diabetul si bolile cardiovasculare sunt afectiuni de care sufera aproximativ 30% din populatie (destul de ingrijorator, nu?). Acestea sunt cauzate de un complex de dereglari ale organismului, provocate de imposibilitatea de adaptare a acestuia la un mediu de viata ostil sau la un ritm impus de secolul vitezei. Oboseala (fizica, dar mai ales psihica) favorizeaza instalarea maladiilor, stresul le intretine. Odihneste-te si fa miscare! Sunt sfaturi care iti pot salva viata! Sindromul metabolic este cauzat de cantitatea mare de grasime abdominala, specifica sedentarilor cu o alimentatie dezechilibrata si cu un nivel crescut de stres. Acesta sta la baza bolilor cardiovasculare, principala cauza de deces din Romania.

Depresia si anxietatea nu sunt noi, insa proportiile luate de aceste afectiuni psihice sunt ingrijoratoare. Ele au capatat amploare in ultimii ani in primul rand din cauza stresului la care este supusa populatia. Petrecerea unei mari perioade de timp din vietile noastre in casa sau la birou, unde nu exista suficienta lumina naturala. Este adevarat: soarele ne binedispune, fenomenul fiind explicat stiintific: lumina solara determina cresterea nivelului de serotonina, hormonul bunei-dispozitii! Mai grav, in ultimul timp, afectiunea este din ce in ce mai des intalnita in randul copiilor! Daca ai copii, trimite-i la joaca afara, du-i cat mai des in parc, plateste-le excursii cat de des iti poti permite. In caz contrar, incapacitatea lor de discernamant poate avea efecte deosebit de grave.

Tutunul si alcoolul. Da, sunt boli! Au devenit boli din momentul in care multi dintre noi am devenit tot mai dependenti de ele. Sunt boli creatoare de boli. Conform statisticilor Ministerului Sanatatii, peste 600.000 de romani sufera de bronho-pneumopatie obstructiva cronica (BPOC), afectiune incurabila cauzata de fumat, in timp ce mult mai multi sufera de alcoolism, o boala progresiva, fizica, mentala si incurabila, marcata de obsesia de a bea in ciuda raului fizic cauzat de consumul de alcool. Este o boala a negarii: „Eu nu sunt alcoolic!”, in ciuda tuturor evidentelor. BPOC se manifesta prin tuse, expectoratie, senzatia de sufocare in timpul efortului, dificultatea de a urca trepte etc., fiind frecventa in special in randul barbatilor de peste 40 de ani, care fumeaza de mai bine de 10 ani.

Citeste si:  Mananc cat pentru doi

Alzheimer este o boala descoperita destul de recent, fiind cauzata, paradoxal, de crestererea sperantei de viata a populatiei, fiind o boala intalnita la persoanele cu varste de peste 65 de ani. Maladia apare in urma acumularii de proteine la nivelul creierului, sub forma de placi sau de noduri care „sufoca” celulele responsabile cu memoria. Desi nu exista inca un tratament eficace care sa vindece boala Alzheimer, trebuie folosite o serie de mijloace pentru a imbunatati calitatea vietii bolnavului si a-i mentine – pe cat posibil – activitatea in familie si societate.

2 Comentarii
  1. Este de mirare că sănătatea este în declin într-o lume a produselor de fast-food? in afara faptului ca se prefera alimentele gresite, adesea suntem constransi sa mancam alimente care sunt lipsite tocmai de acele elemente nutritive care ne-ar fi mai de folos. Ba mai mult in cursa producatorilor pentru productivitate, adesea alimentele contin factori nocivi sanatatii noastre.
    Când nu primeşti ceea ce ai nevoie şi consumi prea mult din ceea ce nu ai nevoie, riscul de a dezvolta o serie de efecte negative legate de sanatatea ta creste exponential.
    Principalele autoritati mondiale din domeniul sanatatii sunt de acord asupra faptului ca cea mai buna solutie pentru problemele legate de bolile cronice este data de controlul greutatii, activitatea fizica si de o dieta variata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.