Agresivitatea, o trasatura dobandita, nu mostenita genetic

Mediul in care copiii se dezvolta este responsabil pentru comportamentul lor agresiv, mai degraba decat influentele geneticii, arata un nou studiu. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta au analizat copii nascuti in urma fertilizarii in-vitro, care impartaseau sau nu acelasi bagaj genetic cu parintii lor.

„Au fost identificate simptome ale depresiei si agresivitatii la parintii si copii care erau inruditi genetic, insa, in mod uimitor, aceleasi asocieri au fost prezente si la parintii si copiii care nu impartaseau acelasi bagaj genetic”, a declarat autorul studiului, prof. Gordon Harold de la Universitatea din Otago (Noua Zeelanda).

Citeste si:  Leacuri babesti pentru dereglarile hormonale

„In timp ce transmiterea factorilor genetici poate explica aparitia simptomelor la ambele generatii, in grupul alcatuit din parinti si copii inruditi genetic, acelasi lucru nu este valabil si pentru cel de-al doilea grup, de vreme ce parintii si copii au o structura genetica diferita”, a adaugat acesta, explicand ca mediul in care copilul se dezvolta este singurul care poate explica transmiterea comportamentului agresiv de la o generatie la alta.

Citeste si:  Imunoterapia antialergica: un tratament cu o traditie de 100 de ani

Mai mult decat atat, studiul a aratat ca parintii care manifestau o atitudine ostila fata de copii nu faceau altceva decat sa „sadeasca” in acestia o crestere a nivelului de agresivitate.

„Descoperirile au implicatii semnificative pentru toti parintii, inclusiv cei care nu sunt inruditi genetic cu copiii lor, cum se intampla in cazul parintilor adoptivi sau al celor care au apelat la fertilizare in-vitro. Mai degraba decat sa punem comportamentul agresiv al copilului pe seama genelor transmise de parintele biologic, ar trebui sa analizam mediul si conditiile in care copilul se dezvolta pentru a explica de ce unii copii manifesta tulburari de comportament, iar altii nu”, a explicat Harold.

Citeste si:  Cafeaua nu este strict interzisa pe timpul sarcinii

Sursa: ANI


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.