fbpx

Alergiile alimentare – rare, dar periculoase

In jur de 6% din copiii pana in trei ani si 2% din cei peste trei ani sufera de alergii alimentare. Ce inseamna asta? Inseamna ca organismul lor reactioneaza la unele alimente ca si cum ar fi periculoase. Prima data cand „face cunostinta” cu acel aliment sistemul imunitar al copilului creeaza anticorpi. Data viitoare cand il va detecta din nou in organism sistemul imunitar scoate anticorpii la lupta cu scopul de a proteja corpul. Ca efect secundar apar simptome ce pot varia de la cele mai usoare pana la cele foarte grave.

Nu se stie ce provoaca aceste reactii, dar se pare ca ar exista si cauze genetice. Daca mama sau tatal sunt (sau au fost in copilarie) alergici la un anumit aliment, e posibil ca si copilul sa mosteneasca aceasta problema. Daca mai multi membri ai familiei sufera de o anumita alergie, nu lasa copilul sa consume respectivul aliment atunci cand este foarte mic. Unii medici cred ca daca nu este expus la alergen atunci cand este vulnerabil, copilul nu va deveni niciodata alergic.

Citeste si:  Osteoartrita, prevenita prin exercitii fizice usoare

De obicei, alergiile se fac la unul sau doua alimente. Cele mai periculoase din acest punct de vedere sunt laptele de vaca, ouale, alunele, nucile, semintele de orice fel, pestele, fructele de mare, faina de grau si soia. Mult mai rar apar reactii alergice la citrice, capsune si rosii.

Pentru a preveni problemele legate de alergii, atunci cand incepi sa-ti hranesti copilul cu mancare solida, introdu alimentele noi in dieta lui, unul cate unul. Astfel, daca are vreo alergie, iti vei putea da seama cu usurinta ce a provocat-o.

Vei sti ca este alergic daca are dureri de stomac, diaree, varsaturi, iritatii si mancarimi ale pielii. Alte simptome ale alergiei se pot confunda cu cele ale unei crize de astm: respiratie greoaie cu un usor suierat, sau chiar imposibilitatea de a respira. De asemenea, copilul poate stranuta, tusi, poate avea ochii inlacrimati si rosii. In cazurile cele mai grave, poate intra in soc anafilactic, care desi apare rar, este uneori fatal.

Citeste si:  Recuperarea dupa nastere

Oricum, diagnosticul de alergie alimentara se pune numai de catre medic, de preferinta un alergolog, care poate stabili si ce anume provoaca reactia. Alergia alimentara nu trebuie confundata cu intoleranta la anumite mancaruri sau cu toxiinfectia alimentara. Vorbim de toxiinfectie atunci cand mancarea consumata a fost contaminata cu o bacterie, deci reactia nu a fost provocata de alimentul in sine, ci de acea bacterie. Intoleranta apare atunci cand sistemul digestiv al copilului nu poate sa proceseze anumite substante, cum ar fi lactoza sau glutenul. Chiar daca sufera de asa ceva, el va putea sa consume cantitati foarte mici din alimentul respectiv, pe cand, in cazul alergiei, nici nu trebuie sa se atinga de el, de preferat ar fi sa nu-i simta nici mirosul.

Ce faci daca ai un copil alergic la un aliment? Singurul si cel mai eficient mod de a preveni o criza este sa-l tii departe de alimentul respectiv. Orice fel de mancare ce contine alergenul este periculos. De exemplu, reactia alergica la oua apare si atunci cand copilul consuma maioneza, checuri sau prajituri facute cu oua. Va trebui sa citesti cu mare atentie etichetele produselor pe care le cumperi. Dar pentru ca totul sa fie in regula, cel mic trebuie sa stie si sa inteleaga problema pe care o are. Nu vei fi mereu langa el ca sa ai grija ce mananca. Ideal ar fi sa-i pregatesti de acasa mancarea pentru la scoala si sa-i explici de ce trebuie sa manance numai pachetelul si nimic altceva.

Citeste si:  Bebelusii sunt mult mai destepti decat crezi

Alergiile la oua, lapte, faina de grau si soia dispar cu varsta, mai ales daca alimentul a disparut din dieta copilului timp de cativa ani. Cu putin ajutor din partea unui medic, vei putea sa-l reintroduci in alimentatia micutului. Din pacate, alergiile la peste, nuci si alune nu dispar niciodata.

2 Comentarii
  1. Mi se pare ciudata boala in sine. Am mai vazut prin filme, dar nu cunsoc pe nimeni care sa sufere de asa ceva. Mi se pare f. ciudat sa mori de la o aluna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.