fbpx

Alunga respiratia urat mirositoare

Desi rafturile magazinelor sunt pline de dropsuri, guma de mestecat, apa si spray-uri de gura menite sa improspateze respiratia, halena sau respiratia urat mirositoare este inca o reala problema pentru multi dintre noi. Suntem tentati sa apelam la produse care rezolva pe loc problema, insa trebuie stiut ca acestea nu reprezinta decat o solutie temporara, sau chiar sunt complet inutile in cazul in care halena este provocata de altceva decat o igiena precara.

Halena este efectul unor obiceiuri si simptomul unor boli, deci pentru a o putea combate in mod eficient, trebuie eliminata cauza care o produce. Cel mai adesea este vorba de urmatoarele:

– Alimentele pe care le consumi. Descompunerea alimentelor in interiorul gurii poate crea un miros neplacut, insa sunt si mancaruri mai periculoase decat altele. Este vorba despre cele care contin uleiuri volatile, cele mai cunoscute sunt, evident, ceapa si usturoiul, insa exista si alte condimente cu acelasi efect. Dupa ce aceste alimente sunt digerate, uleiurile volatile ajung in sange si sunt transportate la plamani, iar mirosul lor se simte in aerul expirat. La fel se intampla si cu alcoolul.

Citeste si:  Ceaiul fierbinte agraveaza raceala

– Igiena dentara este cea mai comuna cauza a halenei. Daca nu iti speli dintii dupa o masa, particulele de mancare raman in gura si „aduna” bacterii care vor elibera vapori cu miros neplacut.

– Deshidratarea. Saliva „spala” cavitatea bucala si dintii, contribuind la hidratare. Daca gura este uscata pe gingii si limba, se depun celule moarte care vor fi descompuse, eliberandu-se mirosul neplacut. Deshidratarea cavitatii bucale are loc de obicei in timpul somnului, ceea ce provoaca halena de dimineata, insa daca nu bei suficienta apa poate sa se produca si in timpul zilei. Fumatul si unele medicamente pot duce, de asemenea, la uscarea gurii.

Citeste si:  Atentie! Nu lasa snacksurile de la petrecere sa iti strice dieta!

– Bolile aparatului respirator si digestive. Infectiile cronice ale plamanilor produc o respiratie foarte urat mirositoare, insa si diabetul, afectiunile stomacului, rinichilor si ficatului dau un miros caracteristic. La acestea, se adauga sinuzita, amigdalita, mononucleoza, bronsita si chiar aftele bucale.

– Fumatul nu numai ca lasa un miros caracteristic, dar poate si sa deshidrateze cavitatea bucala.

– Dietele severe, in special cele fara carbohidrati, pot sa produca halena datorita substantelor eliberate in procesul de ardere a grasimilor.

Primul lucru pe care il poti face pentru a avea o respiratie mai placuta este sa imbunatatesti igiena dentara. Ideal ar fi sa-ti poti spala dintii dupa fiecare masa. Dar cum asta nu este intotdeauna posibil, ajunge sa ai la indemana o guma de mestecat fara zahar. Chiar daca guma in sine nu poate imbunatati respiratia, mestecatul continuu mareste productia de saliva, care „spala” dintii. Ata dentara trebuie folosita cel putin o data pe zi. Este singura care te ajuta sa scoti particulele de mancare ramase intre dinti. Pentru a combate eficient placa, apa de gura este foarte eficienta, lichidul putand ajunge si in locurile neatinse de periuta de dinti. Periuta se schimba la cel putin trei sau patru luni si se aleg cele cu cap de duritate medie sau mica, pentru a nu rani gingia. Pentru a mentine gura bine hidratata, apa este bautura ideala, cafeaua, alcoolul sau sucurile avand efect contrar.

Citeste si:  Pentru a slabi, trebuie sa reduceti marimea vaselor din care mancati

Daca, in ciuda unei igiene atente, halena persista cea mai inteleapta decizie este vizita la stomatolog. Cariile, placa si alte afectiuni ale dintilor pot da un miros neplacut, chiar si cu o igiena buna. In final, ultima solutie este controlul medical pentru a stabili daca exista vreo boala a sistemului respirator sau digestiv.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.