Amnezia

Please select a featured image for your post

Ce este amnezia (pierderea de memorie)?

Amnezia poate fi descrisa ca o tulburare izolata a memoriei caracterizata prin incapacitatea pacientului de a-si reaminti evenimente anterioare sau de a memoriza noi informatii. Amnezia se manifesta prin suprimarea, izolat sau in totalitatea lor, a proceselor memoriei: de intiparire, conservare, recunoastere si reproducere.

Pierderea de memorie se poate instala instantaneu sau gradat, poate fi de scurta durata sau pentru tot restul vietii, poate privi evenimentele actuale sau cele din trecutul indepartat, sau poate fi o combinare a acestor doua tipuri de evenimente.

Care sunt tipurilor de amnezie?

Specialistii se pronunta pentru existenta urmatoarelor tipuri de amnezie:

Amnezia anterograda (amnezia de fixare) – pacientul nu poate retine informatiile recente dar evocarea evenimentelor din trecutul indepartat ramane nealterata.
Amnezia retrograda (amnezia de conservare) – pacientul a pierdut toate informatiile si amintirile stocate inainte de evenimentul traumatic care a declansat amnezia dar poate fixa informatii recente.
Amnezia globala tranzitorie (ictus amnezic) – pacientul isi pierde memoria subit si in totalitate, pe o perioada scurta de timp (aprox. 24 de ore).

Citeste si:  Cele mai oribile sase feluri de mancare din intreaga lume!

Alte tipuri de amnezie:

Amnezia traumatica – in urma unor probleme cerebrale cauzate de o lovitura grava la cap pacientul isi pierde memoria temporar, durata persistentei amneziei fiind data si de gravitatea loviturii.
Psihoza Wernicke – Korsakoff – pacientul are probleme de coordonare a miscarilor si pierderea simtului tactil din cauza consumului excesiv de alcool.
Amnezia trecatoare, „rapida” – pacientul nu poate prelucra un anumit eveniment care i-a declansat o trauma. Memoria revine dupa cateva zile desi informatiile referitoare la evenimentul care a declansat trauma nu sunt redobandite in intregime.
Amnezia infantila, a copilariei, – pacientul nu are capacitatea de a-si aminti evenimente din primii ani de viata.
Amnezia posthipnotica – pacientul uita evenimentelor din timpul hipnozei.

Citeste si:  Epilarea cu ceara fierbinte duce la aparitia varicelor

Care sunt cauzele amneziei ?

Amnezia poate fi asociata cu:

Traumele cerebrale (lovituri puternice la nivelul cutiei craniene)
Degenerarea celulelor creierului
Infectiile care afecteaza creierul (ex. encefalita)
Alcoolismul
Abuzul de droguri
Malnutritia
Atacul cerebral

Cum tratam amnezia?

Pentru stabilirea cauzei care a produs amnezia medicul specialist indica atat efectuarea unor teste cat si tipul de tratament necesar, personalizat, in functie de cauza care a dus la aparitia bolii.

Citeste si:  Totul despre infectia cu HPV

Reabilitarea cognitiva este recomandata tuturor pacientilor pentru suport in gestionarea pierderilor de memorie.

Pacientii care si-au pierdut memoria in urma unor comotii cerebrale, au nevoie de multa odihna.

In cazul pacientilor amnezici din cauza consumului excesiv de alcool se impune renuntarea la alcool si sustinere emotionala din partea persoanelor din jur.

Pacientii a caror pierdere de memorie este cauzata de boala Alzheimer pot apela la tratamentului medicamentos pentru ameliorarea amneziei.

Pentru pacientii care sufera de amnezie ca urmare a unei traume emotionale este recomandata psihoterapia.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.