fbpx

Analize care iti pot salva viata

Nimanui nu-i place sa mearga la medic, asta-i clar. Miros de spital, aglomeratie, cabinete reci si neprietenoase. Dar e mai bine sa mergi acum, sanatoasa, de cateva ori pe an, decat sa il vizitezi mai tarziu in fiecare saptamana. Cu totii stim ca e mai usor sa previi decat sa tratezi, iar din strategia de prevenire a bolilor fac parte si analizele.

Tensiunea arteriala.

Toti adultii trebuie sa-si masoare tensiunea o data la doi ani, sau o data la sase luni daca sufera de hipertensiune. O tensiune normala este de 120/80 sau mai putin. La 140/90 este hipertensiune, iar intre cele doua valori vorbim de prehipertensiune. Daca se constata ca sunt valori crescute, medicul iti va recomanda o schimbare a modului de viata, care trebuie sa includa renuntarea la acool si fumat, o dieta echilibrata, scaderea in greutate. Daca toate astea nu dau rezultate, vei primi si medicamente.

Citeste si:  Octombrie "Pink"

Colesterol

Colesterolul se masoara prin recoltarea de sange incepand cu varsta de 20 de ani, si analizele se repeta la fiecare cinci ani. Colesterolul total trebuie sa fie sub 200 mg/dl. Colesterolul „rau”, sau LDL trebuie sa fie sub 100, cel „bun”, LDH mai mare de 40 mg/dl, iar nivelul trigliceridelor trebuie sa se incadreze intre 50 si 150 mg/ml. Valorile mari ale colesterolului pot sa blocheze peretii arterelor, marind riscul de atac cardiac. Doctorul va recomanda schimbarea dietei, exercitiu fizic si refacerea analizelor peste trei luni.

Glicemia

Incepand cu varsta de 30 de ani trebuie sa iti masori nivelul zaharului din sange la fiecare trei ani, sau mai des daca esti supraponderala sau ai in familie diabetici. Valorile normale ale zaharului din sange sunt de 65-110 mg/dl. Valoarea mai mare de 126 mg/dl este semn de diabet. In mod normal, medicul va recomanda o schimbare in modul de viata in incercarea de a aduce glicemia la nivel normal in mod natural. Daca problema nu se rezolva astfel, se trece la medicatie.

Citeste si:  Cum tratam sindromul premenstrual

Examenul sanilor

Trebuie sa o faci singura acasa macar o data pe luna, dar nu strica sa te vada si un medic o data pe an. Daca observa noduli sau schimbari de culoare la nivelul pielii, te va trimite la mamografie. Incepand cu varsta de 40 de ani se face, anual, o mamografie.

Testul Babes – Papanicolau

Dupa inceperea vietii sexuale, dar nu mai tarziu de 21 de ani, orice femeie trebuie sa faca o data pe an un test Babes – Papanicolau, care se realizeaza prin recoltarea de celule de pe colul cervical. Testul arata daca exista modificari anormale la nivelul celulelor din col si este cea mai usoara modalitate de a depista din timp cancerul de col. Modificarile celulare nu sunt neaparat semn de cancer. Ele pot avea drept cauza infectii (de exemplu cea cu candida) sau alergii (de exemplu, la spermicide). Daca medicul vede ceva in neregula poate sa recomande o colposcopie.
Mai nou exista vaccin impotriva HPV, virusul care poate duce la cancer de col. Intreaba-ti medicul despre el. Daca ai pana in 26 de ani, nu mai sta pe ganduri si fa vaccinul care iti poate salva viata.

Citeste si:  Prima nastere poate provoca aparitia unor boli psihice

Urocultura

E putin jenant, dar e nevoie de aceasta analiza, care poate poate depista prezenta zaharului in urina (glicozurie, semn al diabetului) si eventualele infectii urinare.

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.