fbpx

Anemia feripriva

Please select a featured image for your post

Ce este anemia feripriva ?

Anemia feripriva (lipsa de fier) este starea patologica de tulburare a hemoglobinsintezei, consecutiva scaderii capitalului global de fier al organismului. Carenta de fier afecteaza productia de globule rosii (hemoglobina) si, implicit, alimentarea celulelor corpului cu o cantitate suficienta de oxigen.

Anemia feripriva este cea mai frecventa forma de anemie, cu incidenta maxima la copii sub 2 ani, la gravide, la femeile adulte si la batrani.

Care sunt simptomele anemiei feriprive?

In cazul anemiei acute predomina ametelile, tulburarile de vedere, dispneea, paloarea intensa, tahicardia, hipotensiunea arteriala si uneori lipotimia sau colapsul.

In anemia cronica, pe primul plan se situeaza paloarea pielii si a mucoaselor, vizibila mai ales la palme, buze, unghii si mucoasa bucala, tulburarile nervoase, astenie, tulburari de memorie, ameteli, cefalee, tendinta la lipotimie, semne cardiovasculare (palpitatii, dureri precordiale, dispnee), tulburari digestive (anorexie, flatulenta sau constipatie), amenoreea si tulburarile menstruale la femei.

Citeste si:  Rosucard - primul generic de rosuvastatina de pe piata romaneasca

Care sunt cauzele instalarii anemiei feriprive?

Diminuarea cantitatii de fier din organism provoaca anemia feripriva. Aceasta se datoreaza urmatoarelor cauze:

Aport scazut de fier – anemia sugarului (laptele de vaca contine cantitati mai mici de fier decat cel matern); anemia adultului (alimentatia fara vegetale, carne)
Absorbtie defectuoasa a fierului – achilia din gastrita cronica, cancerul gastric, reactia gastrica, enteritele cronice
Consum crescut de fier – infectii cronice diverse
Cloranemia – anemia femeii adulte, intre 30-50 ani datorita pierderilor fiziologice (menstre, sarcina, lactatie) si aportului alimentar scazut
Pierderi crescute de sange – hemoragii cronice, mici si repetate, hemoragii digestive, predominant la barbati (varice esofagiene, hernie hiatala, ulcer gastro-duodenal, ileita terminala, retocolita hemoragica, hemoroizi etc.); prin hemoragii genitale la femei (meno-metroragii)

Citeste si:  Remedii naturiste care lupta cu raceala

Care sunt formele clinice ale anemiei feriprive?

Anemia feripriva nutritionala este cea mai frecventa. Debuteaza dupa 4-6 luni la sugarul nascut la termen, dupa 1-3 luni la prematur, cauza fiind aportul inadecvat de fier. Anemia prematurului care survine precoce, in primele 7-10 saptamani de viata, cauzata de scurtarea varstei gestationale nu este o anemie feripriva.

Anemia posthemoragica cronica este reversibila sub feroterapie in conditiile rezolvarii manifestarilor hemoragice. Hemoragia digestiva (hernie hiatala, ulceratii gastroduodenale, diverticulita, parazitoze intestinale etc.), menoragia, epistaxisul repetat, hemoglobinuria parxistica nocturna etc, sunt cauzele unei balante negative a fierului, ce induc initial o diminuare a fierului din sange, apoi o anemie feripriva manifesta.

Citeste si:  Beneficiile gatitului

Anemia feripriva din alergia la laptele de vaca este consecinta enteropatiei exsudative si hemoragice, indusa de alergia la proteinele laptelui de vaca.

Hemosideroza pulmonara – rara, primara sau secundara (pneumopatie hemoptoica cronica, stenoza mitrala, distrofie constitutionala a tesutului elastic, poliarterita nodoasa, granulomatoza Wegener, artrita reumatoida etc.) se defineste prin hemoragie pulmonara intraalveolara recidivanta. Determina o anemie hipocroma hiposideremica severa, consecutiva sechestrarii importante si ireversibile de fier hemosiderinic in sectorul pulmonar. Anemia este progresiva, cu ameliorare tranzitorie la feroterapie si transfuzii. Corticoterapia si medicatia imunosupresoare asigura ameliorari episodice, fara a influenta notabil prognosticul sever al bolii.

Anemia nutritionala cu hiposideremie si hipocupremie apare la sugarul cu malnutritie severa, asociaza anemie, retard psihomotor si staturo-ponderal important.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.