fbpx

Anexita, mai mult decat o raceala

Daca iti place sa te imbraci subtire iarna, cu pantaloni cu talie joasa si spatele gol, atunci s-ar putea sa fii o prada usoara pentru anexita. Anexita este o raceala severa ce iti poate afecta organismul intr-un mod grav daca nu este descoperita si tratata la timp.

Anexita nu este o boala contagioasa in sine, dar bacteriile care o cauzeaza cel mai adesea, adica gonoreea si clamydia, se transmit prin contact sexual. Aceasta afectiune este o inflamatie a ovarelor, a trompelor uterine sau a peritonelului, determinata, in general, fie de prezenta unor bacterii transmise prin contact sexual neprotejat, fie de o raceala determinata de expunerea prelungita la frig.

Anexita mai poate fi cauzata si de prezenta steriletului, a ingrijirii medicale gresite dupa nastere sau in cazul femeilor ajunse la menopauza, de prezenta unor tumori. Statisticile cercetatorilor ne spun ca patru din cinci femei au suferit cel putin o data in viata lor de anexita. 50% dintre acestea ajung insa in stare critica la spital datorita complicatiilor survenite. Amanarea vizitei la medicul ginecolog poate avea consecinte grave asupra fertilitatii femeii.

Citeste si:  Pepenele rosu, sanatate si frumusete la un loc

Aceasta boala afecteaza in general tinerele de pana in 25 de ani, cu viata sexuala activa. Anexita mai poate conduce pe langa sterilitate si la sarcini extrauterine. De asemenea, aceasta boala poate aparea din nou chiar daca a fost diagnosticata si tratata corect. O alta expunere la factorii ce determina aceasta afectiune inseamna o noua anexita. Insa daca anexita revine prea des la intervale mici de timp, persoana suferinda poate ramane cu sechele.

Simptomele anexitei

Primele manifestari constau in general in dureri constante ale abdomenului inferior. In unele cazuri, pot exista si simptome mai complexe cum ar fi: dureri de cap, stari de voma, febra, frisoane, ameteala, sangerari, scurgeri vaginale, dureri in timpul actului sexual si usturimi.

Citeste si:  Un test de sange poate depista persoanele cu atacuri de panica

Intensitatea si disconfortul difera in functie de organismul oricarei persoane. Uneori simtomele anexitei pot fi foarte greu simtite. Leziunile acestei afectiuni sunt in general bilaterale, dar exista posibilitatea ca unul dintre ovare sa fie mai afectat decat celalalt, lucru pentru care si durerile se resimt mai mult intr-o parte sau alta.

Diagnosticarea

Diagnosticarea anexitei se face printr-un examen ginecologic uzual insotit de obicei de o ecografie abdominala. Odata detectata, anexita se trateaza in general cu antibiotice, pe termen lung chiar si dupa simptomele nu se mai fac simtite. Acest lucru se face tocmai pentru faptul ca, uneori, boala poate fi inselatoare si doar o parte dintre bacterii pot fi eliminate, iar restul pot capata rezistenta la antibiotice. Din acest motiv, foarte multi medici prescriu dupa o perioada de timp un alt tratament. Insa nu trebuie sa iei nici un fel de medicament pana nu ti-l recomanda un medic specialist.

Citeste si:  Cum depistam nodulii la san?

Partenerul trebuie tratat

Asa cum spuneam in prima parte, anexita nu este o boala cu transmisie sexuala propriu-zisa, insa cu toate astea contaminarea se face datorita bacteriilor chlamydia sau gonoreea. Asadar partenerul tau trebuie sa urmeze acelasi tratament ca si tine, asta pentru a nu plimba boala de la unul la altul. Chiar daca el nu are simptome, va trebui sa foloseasca acelasi tratament medicamentos.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.