Anual, peste 5 milioane de copii mor in intreaga lume din cauza saraciei

Saracia este unul dintre cei mai importanti factori de risc pentru multe dintre bolile mileniului, iar milioane de oameni ajung sa moara anual in intreaga lume pe acest fond. HIV/SIDA, tuberculoza si malaria sunt numai cateva dintre bolile care provoaca un numar important de decese, atat pe fondul saraciei, cat si pentru ca bolnavii din medii defavorizate nu au acces la tratamentul necesar.

In acest context, ziua de 17 octombrie a fost declarata Ziua Mondiala pentru Eradicarea Saraciei, prilej pentru toate organizatiile implicate in actiuni umanitare sa traga un semnal de alarma in privinta numarului foarte mare de oameni care se confrunta cu situatii de saracie ce le afecteaza sanatatea si viata.

Citeste si:  Specialistii avertizeaza: Carnea de porc este cancerigena!

Banca Mondiala estimeaza ca aproximativ 1,3 miliarde de oameni din intreaga lume traiesc in saracie (cu putin peste 1 dolar pe zi), iar cele mai recente date furnizate de Organizatia pentru Alimente si Agricultura, parte a Natiunilor Unite (FAO) arata ca, din totalul populatiei globale, de 7 miliarde de oameni, aproximativ 925 de milioane sufera din cauza foametei, cei mai afectati fiind copiii. Astfel, saracia are un rol determinant in decesul a cel putin 5 milioane de copii, in fiecare an, in intreaga lume.

In privinta Romaniei, rata saraciei a crescut cu cinci procente in perioada 2005-2008. Saracia afecteaza in prezent 23% din populatia tarii, potrivit celor mai recente date furnizate de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile. Romania este unul dintre statele membre UE care cheltuie cel mai mic procent din PIB (14%) pentru protectia sociala, fata de o medie UE de 27%. Pe de alta parte, procentul alocat sistemului de sanatate din Romania este de aproximativ 3,8% din PIB, ceea ce ne plaseaza cu mult sub media europeana (7-8%) sau chiar sub media tarilor din Africa (5,9%).

Citeste si:  Cu sau fara multivitamine

Cumulati, acesti factori au consecinte ce nu trebuie neglijate. Romania ocupa ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste speranta de viata – 72,7 ani, in medie, in comparatie cu media Uniunii Europene, de 77,5 ani, o diferenta de aproape 5 ani, potrivit raportului „Health at a Glance”, publicat in decembrie 2010 de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD). Romania are, de asemenea, cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din Europa, cu 10 copii care mor la fiecare 1.000 de nasteri, o rata dubla fata de media europeana.

Citeste si:  Inotul si pierderea in greutate – de ce trebuie sa fim atente

In acest context, GlaxoSmithKline (GSK) deruleaza in Romania, precum si la nivel mondial, o serie de programe sociale alaturi de cele mai importante organizatii non-guvernamentale, in incercarea de a contribui la solutionarea unora dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta omenirea, in special familiile din mediile defavorizate si din tarile in curs de dezvoltare.

Sursa: GlaxoSmithKline (GSK)


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.