fbpx

Apel la solidaritate si responsabilitate pentru un buget de sanatate satisfacator in 2011

Please select a featured image for your post

Alianta pentru Sanatate din Romania face apel la solidaritate si responsabilitate din partea membrilor Parlamentului Romanii pentru sustinerea adoptarii unui buget de stat pe 2011 care sa satisfaca nevoile de asigurari sociale de sanatate si pentru mentinerea in viata a sistemului de sanatate din Romania.

ASR isi exprima increderea ca amendamentul care asigura cresterea bugetului pentru sistemul public de sanatate la 5% din PIB in 2010, adoptat de comisiile parlamentare pe 16 decembrie, sa fie sustinut si de Ministerul Sanatatii, in ciuda punctului de rezerva, exprimat din considerente de guvernare, de ministrul de resort, Cseke Attila.

„Speram ca plenul Parlamentului Romaniei va adopta acest amendament in aceasta forma, raspunzand astfel apelului nostru de a proteja interesele populatiei privind asigurarea sanatatii publice, iar interesele politice si considerentele legate de solidaritatea guvernamentala sa fie puse in plan secundar. Reiteram ca dreptul la ocrotirea sanatatii este garantat prin Constitutia Romaniei, iar statul este obligat sa ia masuri pentru asigurarea igienei si a sanatatii publice”, a declarat Vasile Barbu, secretar general Alianta pentru Sanatate din Romania si presedinte ANPP.

Citeste si:  Nanoparticulele: eficiente in indepartarea mirosurilor neplacute

„Ar fi normal ca propunerea membrilor comisiilor parlamentare, venita in ceasul al doisprezecelea, sa treaca in plenul Parlamentului, astfel ca amendamentul sa nu fie doar o masura populista menita sa ne amageasca inca o data. Ocrotirea sanatatii si asigurarea igienei este garantata prin Constitutie, fiind momentul ca aceasta prevedere sa fie pusa in practica, in conditiile in care in ultimii zece ani Romania a avut cea mai mica pondere din PIB alocata pentru sistemul de sanatate la nivel european. De asemenea, speram ca Domnul Cseke Attila – Ministrul Sanatatii sa raspunda apelului nostru si sa fie solidar si responsabil, in primul rand pentru interesele populatiei privind asigurarea sanatatii publice, sa sustina si sa-si impuna punctul de vedere cu privire la adoptarea acestui buget pentru sanatate luand in calcul si amendamentul”, a mentionat Cristian Hotoboc, presedinte Alianta pentru Sanatate din Romania si presedinte PALMED.

In 2008, tarile Uniunii Europene au dedicat 8,3% din PIB-ul lor, in medie, la bugetul de sanatate, o crestere de la 7,3% din 1998. Raportul alocarii bugetului de sanatate in 2008 a tarilor europene a variat de la aproximativ 6% in Cipru si Romania la mai mult de 11% din PIB in Franta. Aceasta situatie se compara cu 16% in Statele Unite. Printre alte tari europene, Elvetia, Austria, Germania si Belgia au alocat toate mai mult de 10% din PIB bugetului de sanatate.

Citeste si:  O noua operatie reversibila ar putea inlocui vasectomia

In ceea ce priveste cheltuielile publice pentru sanatate din PIB, tarile europene au cheltuit in medie 6,2%, variind de la un nivel record de 8,7% in Franta, la minimele de 2,4% si 4,1% in Cipru si Turcia, respectiv. In Irlanda, procentul din PIB consacrat sanatatii a crescut de la 7,5% in 2007 la 8,7% in 2008, iar in Spania, de la 8,4% la 9,0%. In Austria cheltuielile de sanatate (ca procent din PIB) au crescut intre 1990 si 2008 de la 8,3% la 10,5% din PIB.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.