fbpx

Apneea obstructiva de somn poate provoca defecte structurale ale creierului

Potrivit unei noi cercetari, apneea obstructiva de somn (AOS) ar putea provoca defecte structurale ale creierului, mai precis ale materiei cenusii, rezultand dificultati cognitive, cum ar fi problemele de atebtie si memorie. Cel mai probabil modificari creierului sunt cauzate de deprivarea intermitenta de oxigen – un efect comun al apneei obstructive de somn in care pacientul experimenteaza de mai multe ori pe noapte oprirea respiratiei.

Pentru a stabili daca exista diferente structurale semnificative intre creierului pacientilor cu apnee obstructiva de somn si a cel al persoanelor care nu sufera de aceasta afectiune, precum si daca aceste modificari pot fi remediate prin tratament, oamenii de stiinta italieni comparat 17 pacienti cu AOS care nu primeau tratament pentru afectiunea lor cu alti 15 indivizi sanatosi clinic, de varste similare.

Citeste si:  Credeai ca...? Ei bine, nu-i asa! Mituri spulberate de catre cercetatori

Cercetatorii au folosit tehnici imagistice pentru a observa anatomia creierului, precum si teste de performanta individuale, menite sa cuantifice evalua memoria pe termen lung si scurt, functiile executive, abilitatile constructive, vigilenta, atentia si capacitatea de abstractizare.

Rezultatele au demonstrat o reducere semnificativa a materiei cenusii, precum si o afectare a functiilor executive (cele implicate in rezolvarea de probleme) si a capacitatii de abstractizare.

„Am remarcat o reducere a materiei cenusii la pacientii cu AOS, comparativ cu indivizii sanatosi, in anumite regiuni-cheie ale creierului”, a precizat psih. Vincenza Castronovo, de la Centrul de Tulburari Hipnice din cadrul Universitatii Vita-Salute San Raffaele (Italia). Pe langa o diminuare a functiilor executive si a gandirii abstracte, pacientii prezentau, in masuri diferite, si tulburari de memorie, atentie si abilitati constructive.

Citeste si:  Suplimentele alimentare Alvityl si spray-urile nazale Humex, previn bolile specifice sezonului rece

In mod remarcabil, oamenii de stiinta sunt insa de parere ca tratamentul de administrare a oxigenului cu presiune continua pozitiva (CPAP) ajuta la remedierea modificarilor structurale.

Sursa: American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.