Aritmiile cardiace pot fi mai bine studiate gratie unui sistem imagistic inovator

Un nou sistem optic inovator capabil sa redea simultan activitatea electrica si proprietatile metablice ale aceleiasi regiuni a inimii, permitand studierea macanismelor complexe care duc la producerea stopului cardiac (oprirea temporara a inimii ca urmare a lipsei oxigenului necesar), a fost realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Vanderbilt – Nashville, Statele Unite.

Noul sistem, aflat in momentul de fata in faza testelor pe subiecti animali, are capacitatea de a oferi specialistilor o mai buna intelegere a relatiei dintre bolile metabolice si diferite forme de aritmie cardiaca care duc la stop cardiac si deces, oferind in acelasi timp o platforma de testare a noilor tratamente menite sa previna si sa trateze aritmiile cu potential letal.

Citeste si:  Detartrajul: ce este si cand apelam la el?

„Marea provocare in intelegerea aritmiilor cardiace este aceea de a discerne relatia dinamica dintre diferitele variabile ale inimii”, afirma unul dintre coautorii lucrarii publicate recent in Jurnalul de Biologie si Medicina Experimentala, Dr. John P. Wikswo. „Acest sistem dual de camere va deschide noi oportunitati pentru corelarea evenimentelor metabolice si electrofiziologice, care de obicei sunt studiate separat”, adauga acesta.

Citeste si:  Maladia Alzheimer poate fi prevenita cu ajutorul vitaminei B9

In fiecare an, doar in Statele Unite mor intre 250.000 si 450.000 de persoane in urma unui stop cardiac, eveniment ce se declanseaza pe fondul aritmiei. Noul sistem de investigatie, realizat in urma a 11 ani de cercetari, vine sa studieze numeroasele modificari complexe la nivel electric si metabolic ce preced producerea stopului cardiac.

Avantajele acestui sistem imagistic, comparativ cu cele existente in prezent, includ calibrarea rapida, separarea imaginii pe doua seturi de culoare, inalta rezolutie 3D, precum si un software optional care elimina necesitatea unei alinieri perfecte a camerei.

Citeste si:  Dieta South Beach te ajuta sa slabesti fara sa te infometezi

Mai mult decat atat, sistemul imagistic multimodal este mai putin invaziv, permitand descoperirea si testarea unor metode eficiente de preventie si tratament in cazurile de artimie. Tratamentul actual include medicamente ce pot produce efecte secundare neplacute si implantarea unui defibrilator-cardioverter – un dispozitiv de dimensiuni reduse ce este pozitionat subcutanat la nivelul pieptului si care foloseste impulsuri sau socuri electrice pentru a controla aritmiile cardiace.

Sursa: Eurekalert


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.