Artistul din spatele autismului: concert de pian, expozitie de pictura si film documentar

Please select a featured image for your post

Miercuri, 7 decembrie 2011, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38) va avea loc o serie de evenimente sub genericul Artistul din spatele autismului. Organizat de Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania (ANCAAR) in colaborare cu ICR, programul include un concert de pian sustinut de Victor, un tanar in varsta de 16 ani diagnosticat cu autism la 3 ani, si o expozitie de pictura cu vanzare semnata de Andrei, un copil de 11 ani diagnosticat cu aceeasi afectiune. Seara se va incheia cu proiectia documentarului Omul din spatele autismului, realizat de ANCAAR.

Evenimentele fac parte din Campania Omul din spatele autismului, care are ca scop strangerea de fonduri pentru constructia unui centru rezidential si de lucru pentru adolescenti si adulti cu autism. Proiectul isi propune promovarea talentelor artistice ale persoanelor cu autism care au beneficiat in ultimii ani de programe terapeutice si de socializare in cadrul ANCAAR. In deschidere va vorbi Georgeta Crisu, presedintele ANCAAR.

Citeste si:  Aveti grija cu dulciurile

Andrei are 11 ani, este elev in clasa a IV-a la o scoala normala din Bucuresti si a fost diagnosticat cu autism la varsta de 5 ani. Progresul educational s-a inregistrat in urma terapiei specifice, efectuata atat in privat, cat si la scoala, cu invatatorul care a adaptat metoda sa nevoilor educationale ale elevului. Andrei a inceput din 2006 sa invete sa picteze alaturi de un profesionist, dupa descoperirea talentului sau artistic deosebit prin usurinta cu care participa la orele de pictura.

Victor are 16 ani, este elev in clasa a X-a la o scoala speciala din Bucuresti si a primit diagnosticul de autism la varsta de 3 ani. Progresul educational s-a inregistrat in urma terapiei specifice, efectuata exclusiv in plan privat, in urma crearii unui program individualizat pe baza abilitatilor, competentelor si talentelor sale. Victor se afla in clasa a X-a la o scoala speciala pentru ca nu i-a fost permisa inscrierea in clasa a IX-a la un liceu de muzica, in ciuda talentului sau. Victor a inceput sa cante la pian in 2007, cand pus in fata claviaturii a cantat dupa ureche melodia pe care o fredona, fara sa cunoasca notele si clapele. Asa cum a invatat sa scrie si sa citeasca, respecand pas cu pas metoda, Victor a inceput sa cunoasca tainele muzicii alaturi de un profesor de specialitate. Astazi canta dupa partitura melodii de o complexitate foarte mare. Victor este un pasionat ascultator de muzica simfonica si de camera.

Citeste si:  De ce devin alcoolicii agresivi

Documentarul Omul din spatele autismului, realizat de ANCAAR, sustine campania nationala si prezinta situatia reala a catorva adolescenti si adulti cu autism, cazuri tipice pentru categoriile care exista in Romania: este vorba despre persoane care au un parcurs educational, care si-au dezvoltat abilitati si si-au cultivat talentele, dar care nu sunt integrate in colectivitati specifice de munca, fiind marginalizate pe plan social. Prin povestea lui Dragos, a lui Stefan, a Cameliei, a lui Catalin si Silviu, a lui Madalin, Bogdan, Carmen, Mihai si a familiilor lor, ANCAAR doreste sa traga un semnal de alarma: masura in care persoanele cu autism se pot integra pe piata muncii nu depinde de inteligenta, aptitudinile sau posibilitatile lor de comunicare, ci de toleranta noastra. Accepta Omul din spatele Autismului!

Citeste si:  Celulita - o pacoste II

Participarea este gratuita, dar este nevoie de rezervare, locurile fiind limitate (100 de persoane). Rezerva aici!


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.