Artrita Reumatoida Juvenila (ARJ)

Please select a featured image for your post

Ce este artrita reumatoida juvenila (ARJ)?

Este o boala a copilariei, intalnita si sub denumirea de artrita juvenila cronica, care se manifesta prin inflamarea si edematierea articulatiilor care devin, adesea, rigide si dureroase. Artrita juvenila afecteaza aproximativ un copil din 1000, de 16 ani sau sub aceasta varsta.

Dupa numarul de articulatii afectate in primele 6 luni de la instalarea afectiunii exista 3 forme de artrita reumatoida juvenila:

Pauciarticulara (oligoartrita), afecteaza aproximativ 60% dintre copii diagnosticati cu ARJ si afecteaza una pana la patru articulatii
Poliarticulara (poliartrita), afecteaza aproximativ 30% dintre copii diagnosticati cu ARJ si afecteaza cinci sau mai multe articulatii
Sistemica, afecteaza 10% dintre copii diagnosticati cu ARJ si poate afecta orice numar de articulatii. Aceasta forma, inainte de afectarea articulara prezinta simptomatologie generalizata ca: febra, urticarie.

Majoritatea copiilor diagnosticati cu ARJ duc o viata de adult sanatoasa, boala nu se manifesta pe termen lung si nu produce handicap, spre deosebire de adultii cu artrita reumatoida. Un numar insemnat de specialisti internationali, pentru a descrie aceasta boala, nu mai utilizeaza termenul de „reumatoid”. ARJ se refera, in limbajul curent de specialitate, la artrita juvenila idiopatica (ARI), idiopatic semnificand „de cauza necunoscuta”.

Care sunt cauzele artritei reumatoide juvenile (ARJ)?

Cauzele ARJ nu se cunosc prea bine. Specialistii in domeniu considera ca boala este data de factori care includ:

Citeste si:  Campanie de testare gratuita a auzului si de reinnoire a protezelor de generatie veche, derulata in Brasov

un sistem imun excesiv care ataca tesuturile proprii ca si cand ar fi corpi straini
factorii genetici care conduc la reactii necorespunzatoare ale sistemului imun
infectiile virale sau bacteriene suspectate a fi declansatoare acestui process autoimun.

Cum se manifesta artrita reumatoida juvenila (ARJ)?

Simptomele cele mai frecvente sunt:

lipsa de suplete a articulatiilor si limitarea miscarilor acestora, cu precadere in orele diminetii
durere la nivelul articulatiilor si aparitia, persistenta si disparitia edemelor
evitarea folosirii articulatiilor afectate
stare de iritabilitate
instalarea febrei (39.4C pana la 41.1C)
eruptia urticariei, dimineata sau seara, pe fata, corp, palme, talpi, axile, asociata cu stari febrile
aparitia durerilor articulare cu intenstate crescatoare

Cum evolueaza artrita reumatoida juvenila (ARJ)?

In primii ani dupa diagnosticarea ARJ evolutia acestei boli este neprevizibila. Simptomatologia se poate ameliora sau agrava fara cauze deosebite. In timp, simptomele pot deveni mai previzibile: dureri articulare, rigiditatea articulatiilor, tulburari ale somnului, acumulari de lichid in articulatii, limitarea miscarilor articulare.

Simptomatologia tinde sa fie usoara si sa nu afecteze calitatea vietii persoanelor adulte care au fost diagnosticate in copilarie cu ARJ.

Pentru copiii diagnosticati cu ARJ pauciarticulara previziunea evolutiei bolii pe termen lung este buna, in afara riscului aparitiei problemele de vedere. Pentru cei diagnosticati cu ARJ poliarticulara sau sistemica problemele pot persista pe termen mai lung.

Citeste si:  Metode contraceptive non-hormonale

Care sunt complicatiile artritei reumatoide juvenile (ARJ)?

boli inflamatorii ale ochiului (cataracta, glaucom, pierderea vederii)
diferente de crestere in lungime ale membrelor
dezechilibru in cresterea mandibulei
intarzierea temporara in cresterea sanilor
eroziuni ale articulatiilor
fuziune a vertebrelor cervicale
afectiuni cardiace (pericardita)
afectiuni pulmonare (pleurita)

Care sunt factorii de risc pentru artrita reumatoida juvenila (ARJ)?

In prezent nu se cunosc factorii de risc pentru ARJ. Un studiu recent realizat pe rudele copiilor cu ARJ a relevat o recidiva mai mare a bolilor autoimune in aceste familii. Exista posibilitatea ca aceste familii sa aiba gene mai sensibile la bolile autoimmune, inclusive la ARJ.

Cand trebuie consultat medicul specialist ?

Se recomanda un consult de specialitate in urmatoarele cazuri:

copilul prezinta edeme si dureri articulare, aparute subit
copilul prezinta o stare de iritabilitate si refuza sa mearga sau sa se tarasca (in cazul sugarului si copilului mic)
copilul prezinta pusee de febra neexplicabile, zilnic, cu sau fara aparitia urticariei
copilul refuza sa se tarasca sau sa mearga in primele ore ale diminetii iar situatia se amelioreaza dupa un interval de 1 sau 2 ore
copilul prezinta dureri articulare si urticarie ca urmare a unei angine faringiene.

Medicii specialisti recomandati pentru diagnosticarea si tratamentul corect al artritei reumotoide juvenile sunt: medicul de familie – pediatrul; medicul chirurg ortoped pediatru; medicul reumatolog pediatru; medicul oftalmolog, stomatolog sau ortodontist (in functie de caz).

Citeste si:  Provocarea Farmec: Poti schimba pretul produselor pe farmec.ro!

Ce tratament se impune in tratarea artritei reumatoide juvenile (ARJ)?

Pentru reducerea durerilor articulare si prevenirea disfunctiilor copiilor diagnosticati cu ARJ fizioterapia si medicatia reprezinta baza tratamentului medical. Acesta este determinat de tipul si severitatea ARJ. Pentru reusita unui tratament corespunzator stadiului bolii este necesara colaborarea permanenta a parintelui copilului diagnosticat cu ARJ cu echipa de medici.

Daca durerile, edemele si rigiditatea articulatiilor persista pe o durata de peste sase saptamani este un bun indicator al ARJ. Echipa de medicii pentru tratarea ARJ include medical pediatru, medical reumatolog si un fizioterapeut.

Miscarile articulatiilor pe toata raza de actiune si in mod regulat ajuta la prevenirea contracturilor, mentinerea mobilitatilor articulatiilor si a fortei musculare.

Tratamentul medicamentos are un rol foarte important. El poate cuprinde antiinflamatoarele nesteroidiene, medicamente antireumatice, injectii intraarticulare cu corticosteroizi (pentru reducerea inflamatiei).

Fizioterapia si tratamentul medicamentos stau la baza tratamentului ARJ pe tot parcursul bolii.

Se recomanda un echilibru perfect intre perioadele de activitate si odihna ale copilului, administrarea tratamentului medicamentos intocmai cum a fost prescris de medicii specialisti, efectuarea exercitiilor regulat si utilizarea accesoriilor prescrise.

Tratamentul este individualizat pentru fiecare copil de catre medicul curant si parinti, pentru a se lua in calcul eficienta, efectele adverse, costurile si severitatea bolii.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.