fbpx

Asigurarile private de sanatate: beneficii, costuri si sfaturi practice

Atunci cand dorim sa achizitionam o asigurare privata de sanatate, in primul rand trebuie sa alegem asiguratorul la care dorim sa cumparam o astfel de polita. Sunt mai multi factori dupa care ne vom face alegerea, brand-ul sau siguranta pe care ne-o ofera un anumit asigurator, tipurile de polite oferite, pretul, dar in primul rand acoperirea teritoriala pe care o are.

Indiferent de localitatea in care suntem trebuie sa ne asiguram ca asiguratorul ales colaboreaza cu cat mai multe clinici si spitale si de preferat sa fie si aproape de domiciliul nostru. Nu este in avantajul nostru o asigurare, chiar daca este mai ieftina, in urma careia va trebui sa ne deplasam intr-o alta localitate pentru un consult.

Avand in vedere ca platim sistemului public de sanatate un pret foarte apropiat de cel al unei asigurari private de sanatate, beneficiile acesteia din urma ar fi evidente. Asiguratorii colaboreaza cu clinici si spitale private dotate cu aparatura moderna si servicii medicale cu mult mai bune decat la stat. Fiind vorba de mediul privat, este normal ca aceste cabinete sa concureze una cu alta in ceea ce priveste serviciile oferite tinzand sa fie cat mai bune, spre deosebire de spitalele de la stat care sunt administrate dintr-un buget insuficient, cu dotari vechi si servicii… ca la stat.

Asigurarea privata poate oferi acces si la servicii medicale din strainatate. Dar acestea nu sunt beneficii directe ale politei de asigurare ci mai degraba beneficii datorate partenerilor alesi de compania de asigurari. Beneficiul real s-ar observa daca am putea opta intre asigurarea privata si cea de stat, dar din pacate in acest moment platim automat cotizatia la CNAS si nu avem optiunea de a renunta.

Cat costa o asigurare privata de sanatate?

Despre costurile unei asigurari de sanatate se poate vorbi doar in general, deoarece exista mai multi factori, ca si la o asigurare de viata, care pot influenta preturile.

Totusi, iata cateva preturi orientative sa zicem pentru un barbat in jur de 30 ani, fara probleme de sanatate:

Asirom – 350 ron/luna
Eureko basic – 170 ron/luna
Eureko full – 300 ron/luna
Signal Iduna – 200 ron/luna

Asigurare privata de sanatate sau abonament la clinica privata?

Diferenta majora este data insasi de termenii folositi: asigurarea – presupune plata unui serviciu de care beneficiem in cazul in care avem nevoie, adica asiguratorul se obliga la despagubirea asiguratului pentru pierderi pe care acesta le poate suferi in urma unei intamplari independente de vointa lui. Iar abonament – o conventie intre clinica sau spital si pacient, sa zicem, in urma careia acesta din urma primeste dreptul de a folosi anumite servicii pe o anumita perioada, in schimbul sumei de bani platite.

Diferenta consta si in faptul ca abonamentele pun accentul pe servicii de genul: consultatii generale sau de specialitate, analize si diferite investigatii, toate acestea fiind servicii prespitalicesti. In schimb asigurarea va acoperi riscul de imbolnavire si cheltuielile aferente bolii.
Astfel abonamentul ofera servicii de preventie si urmarire a unei boli, precand asigurarea acopera si costurile tratamentului dupa ce a aparut boala.

Citeste si:  Diane Keaton se mentine in forma cu ajutorul plimbarilor si al inotului

Alta diferenta ar fi faptul ca abonamentul este la o singura clinica sau retea de clinici pe cand in cazul asigurarii vorbim de mai multe retele, o diversificare si largirea paletei de optiuni a persoanei asigurate in privinta locatiei, atat in tara, cat si in strainatate.

Asigurarea privata este recomandata tuturor, dar mai ales familiilor tinere cu copii

Precum am spus anterior, deja platim o asigurare de sanatate, cea de stat de care din pacate deocamdata nu ne putem debarasa. Astfel achizitionarea unei astfel de polite va depinde si de posibilitatile financiare ale familiei.

Asigurarea de sanatate in regim privat este recomandata tuturor, dar mai ales familiilor tinere cu copii. Ca si in cazul asigurarilor de viata, cu cat asiguratul este mai tanar cu atat este polita mai ieftina de aceea este recomandat tinerilor care au copii sau se gandesc sa aiba copii in viitorul apropiat, o asigurare care acopera si monitorizarea sarcinii este perfecta pentru o tanara mama. Nu excludem insa pe nimeni, odata cu inaintarea in varsta suntem mai dispusi la boli si avem nevoie de o asigurare buna.

Capcanele asigurarilor de sanatate: cum le evitam?

In primul rand trebuie sa stim ce dorim si din ce motiv. Din pacate majoritatea oamenilor nu stiu ce cuprinde o asigurare privata de sanatate si de multe ori o confunda cu un abonament. Nu trebuie uitat in nici o clipa ca asigurarea este ceva preventiv, platim o prima asiguratorului si in cazul in care se intampla ceva asiguratorul va plati in locul nostru facturile de la spital. Daca avem deja boala, daca deja am fost la medic si s-a constatat ca avem nevoie de o interventie chirurgicala, inainte sa cumparam asigurarea, societatea de asigurari nu va include acele boli in polita de asigurare.

Citeste si:  Afla care sunt motivele pentru care trebuie sa faci cat mai multe plimbari cu bicicleta

Trebuie sa avem mare grija la completarea formularului medical in care ne asumam raspunderea pentru cele scrise in legatura cu istoricul sanatatii noastre. Chiar daca asiguratorul nu va cere o consultatie medicala pentru a incheia polita, nu este un lucru rau sa mergem noi sa aflam cum stam cu sanatatea si sa consultam si medicul de familie in ceea ce priveste bolile anterioare.

Aceasta pentru ca, la un moment dat, s-ar putea sa folosim polita de asigurare in legatura cu o boala nou contractata, dar care are o legatura directa cu o boala din trecut care ne face mai susceptibili la ceea ce avem acum, dar pe care nu am declarat-o in chestionarul ce vine odata cu polita de asigurare. In acest caz, asiguratorul ar putea refuza plata din diferite motive, unul dintre acestea fiind un factor de risc nedeclarat de asigurat.

Articol realizat de Adrian Obreja – Project Manager Asigurari-Sanatate.ro

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.