Asimetria sanilor: o problema medicala sau de ordin estetic?

Atunci cand sanii au o marime si/sau o forma diferita, putem vorbi despre asimetria sanilor. Acest fenomen poate fi pus pe seama unor modificari genetice sau poate fi justificat de faptul ca aceste organe nu se dezvolta simultan. In general, asimetria sanilor nu este o problema, diferenta fiind deseori putin sesizabila. Cu toate acestea, atunci cand diferenta depaseste un numar la cupa sutienului, se recomanda o vizita la medicul de familie care va poate indruma catre medicul specialist.

Citeste si:  Apa minerala

Sanii incep sa se dezvolte la tinerele fete dupa aproximativ doi ani de la instalarea ciclului menstrual. Durata cresterii sanilor variaza, de obicei, intre doi si patru ani. In aceasta perioada, apar deseori diferente intre marimea si forma celor doi sani. Aceste diferente tind sa dispara spre finalul etapei de dezvoltare. Daca diferentele nu dispar in acest interval, cel mai probabil ele se vor mentine pana la o eventuala sarcina sau pana la instalarea menopauzei.

Citeste si:  Mame cu serviciu

Asimetria sanilor nu constituie in sine o problema medicala, ci mai degraba una de ordin estetic.

Cu toate acestea, este indicat sa va palpati sanii cat mai frecvent, pentru a identifica aparitia oricarei formatiuni anormale care poate modifica marimea sanului. La primul semn de ingrijorare, vizita la medicul ginecolog este obligatorie, specialistul fiind singurul care poate pune un diagnostic ferm.

Atunci cand diferenta dintre cei doi sani depaseste un numar la cupa sutienului, femeile pot apela la corectia chirurgicala. Insa, aceasta decizie trebuie luata de catre pacienta impreuna cu chirurgul plastician, numai dupa ce orice alta cauza medicala a asimetriei a fost analizata si exclusa, daca varsta pacientei este mai mare de 18 ani si daca au trecut cel putin trei ani de la instalarea menstrei.

Citeste si:  Cum facem baie bebelusului?

Articol realizat de dr. Andreea Ionescu, MP medicina de familie


Un comentariu
  1. E greu sa traiesti cu un complex de genul asta..trebuie mereu sa ai grija ce tinute porti, ca sa-l ascunzi. nu mai zic de costumul de baie, pe care e foarte greu sa-l alegi. eu m-am decis si am facut o operatie estetica, si ma bucur ca nu am mai amanat-o. Sunt multumita de rezultat, acum pot sa ma simt si eu feminina. Dr. ******* mi-a dovedit ca este foarte priceputa!!

    Nota adminului: am editat comentariul dvs. intrucat nu admitem reclama.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.