Asociatiile de pacienti din Romania se intalnesc cu publicul bucurestean la AGORA ASOCIATIILOR DE PACIENTI

Please select a featured image for your post

Houston NPA organizeaza in al doilea weekend din septembrie, la Bucuresti, AGORA ASOCIATIILOR DE PACIENTI, primul eveniment de acest gen dedicat asociatiilor de pacienti care activeaza in Romania. Agora va avea loc in Parcul Tineretului (intrarea Sincai) sambata 10 septembrie si duminica 11 septembrie 2011, intre orele 10-18. Toate asociatiile de pacienti interesate beneficiaza de participare gratuita si accesul este liber pentru public.

AGORA ASOCIATIILOR DE PACIENTI reuneste pentru prima data asociatiile de pacienti din toata tara, publicul de toate varstele, reprezentanti ai organizatiilor care activeaza in domeniul sanatatii, autoritati din domeniul medical si reprezentanti ai presei.

Obiectivul principal al acestui eveniment este promovarea asociatiilor de pacienti din Romania direct catre publicul larg, cadrele medicale, organizatiile interesate de stabilirea de noi parteneriate si catre reprezentantii presei. In cadrul Agorei participantii se pot familiariza cu proiectele derulate de asociatiile de pacienti in beneficiul membrilor lor, cat si cele de interes pentru societatea civila in general.

Citeste si:  Cantareata Kelly Clarkson bea cinci litri de apa vitaminizata pe zi!

Un alt obiectiv al Agorei este facilitarea inscrierii celor interesati in asociatiile de pacienti si evidentierea rolului pe care acestea il au in ceea ce priveste consilierea si informarea pacientilor, putand deveni astfel parteneri de incredere ai personalului medico-sanitar in activitatile de informare si educatie pentru sanatate.

Asociatiile de pacienti sunt organizatii nonguvernamentale, independente, care pledeaza in mod constant pentru accesul facil si echitabil la servicii medicale de calitate, la tratamente moderne si eficiente, cat si pentru informarea corecta a pacientilor, astfel incat acestia sa se poata implica in mod responsabil in luarea deciziilor cu privire la starea lor de sanatate sau controlul afectiunilor de care sufera.

Responsabilizarea pacientilor – patient empowerment – prin implicarea activa a organizatiilor de pacienti in procesul de luare a deciziilor politice in domeniul sanatatii publice este un concept insuficient implementat in Romania. In stransa colaborare cu cadrele medicale, autoritatile din domeniul medical si alte organizatii care activeaza in domeniul ingrijirilor de sanatate, asociatiile de pacienti pot contribui la dezvoltarea unor servicii de sanatate mai bune si mai sensibile la nevoile beneficiarilor directi.

Citeste si:  Reducere dureri de gat in timpul condusului

Activitatea asociatiilor urmareste in principal identificarea nevoilor reale ale bolnavilor, imbunatatirea asistentei medicale, psihologice si sociale, schimbul permanent de informatii intre membrii asociatiei sau cu asociatii similare din alte tari, reprezentarea intereselor pacientilor in fata factorilor de decizie din domeniul sanatatii. Pacientii organizati in asociatii au astfel o singura voce, mai puternica, capabila sa lupte pentru interesele si drepturile lor. Activitatea asociatiilor se bazeaza in general pe voluntariat, iar inscrierea in asociatii se face gratuit sau pe baza unei taxe simbolice.

Pe parcursul celor 2 zile ale Agorei, participantii au ocazia de a se informa asupra proiectelor derulate de asociatiile de pacienti, pot discuta direct cu reprezentantii acestora despre experientele de zi cu zi atat in calitate de membri ai asociatiei, dar si ca pacienti cu o anumita afectiune, pot pune bazele unor noi colaborari, pot deveni voluntari sau ambasadori ai unor campanii. Cei interesati pot afla de asemenea cui trebuie sa se adreseze daca doresc sa devina membri sau au nevoie de ajutorul si experienta reprezentantilor asociatiilor de pacienti.

Citeste si:  Pacientii romani au cea mai mica rata de compensare a medicamentelor, din Europa

Publicul are ocazia de a participa gratuit la sesiuni interactive de informare asupra unora dintre cele mai frecvente afectiuni medicale, prezentari de produse si servicii ale companiilor care activeaza in domeniul sanatatii, testari medicale gratuite (tensiune, colesterol, audiometrie, glicemie, etc).

Site-ul evenimentului unde se poate consulta lista cu toate asociatiile inscrise pana in acest moment la Agora – agora-asociatiidepacienti.ro.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.