Asociatiile de pacienti – partener de dialog al autoritatilor din sistemul medical

Forumul National al Asociatiilor de Pacienti din perioada 5-7 martie 2010 se desfasoara sub Inaltul Patronaj al Presedintiei Romaniei. Initiativa organizarii unui eveniment de asemenea amploare dedicat asociatiilor de pacienti din Romania ii apartine Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (C.O.P.A.C.), alaturi de Colegiul Medicilor din Romania.

Obiectivele Forumului sunt recunoasterea asociatiilor de pacienti ca parteneri de dialog ai autoritatilor din sistemul sanitar si gasirea impreuna de solutii necesare implementarii unui sistem public de sanatate centrat pe pacient, promovarea relationarii si parteneriatelor intre asociatiile de pacienti, cresterea gradului de informare al actorilor din sanatate despre activitatea asociatiilor de pacienti, intarirea parteneriatului dintre personalul medico sanitar si pacient, sublinierea importantei existentei unor astfel de organisme care lupta pentru promovarea si apararea drepturilor pacientilor.

Printre invitatii si lectorii evenimentului care vor participa pe parcursul celor 3 zile la dezbateri si vor sustine teme se numara: Theodor Stolojan – europarlamentar, Secretarul de Stat in Ministerul Sanatatii prof. dr. Adrian Streinu Cercel [in foto], prof. dr. Vasile Astarastoae – presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Nicolae Vlad Popa – presedintele Asociatiei Pacientilor cu Dizabilitati Musculo-Scheletice din Romania, prof. dr. Ostin Mungiu – presedintele Asociatiei de Algeziologie din Romania, dr. Victor Olsavszky – reprezentant Organizatia Mondiala a Sanatatii in Romania, prof. dr. Mihai Berteanu – presedintele Societatii Romane de Medicina Fizica si Recuperare, precum si alte nume mari ale medicinei romanesti.

Citeste si:  Uniunea Europeana sustine cercetarea daneza in domeniul celulelor stem

Vor participa la dezbateri in cadrul Forumului si personalitati din mass media si societatea civila: Bianca Brad, Andreea Marin Banica. Simona Balanescu va avea si rolul de a modera doua din cele trei zile de desfasurare ale Forumului.

La Forum vor participa 400 de reprezentanti ai 118 federatii si asociatii de pacienti din Romania. C.O.P.A.C. si CMR spera ca in urma acestui eveniment, asociatiile de pacienti sa fie recunoscute ca find o parte importanta a sistemului de sanatate.

„In epoca contemporana, respectarea drepturilor pacientilor constituie un obiectiv primordial al sistemelor de sanatate. In organizarea si gestionarea acestora, cuvantul asociatiilor de pacienti ca reprezentanti ai beneficiarilor, dar si a unora din actorii din sistem trebuie sa fie ascultat. Numai un trinom pacienti – corp medical – organizatori de sanatate va duce la constituirea unui sistem de sanatate functional si performant” a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedinte Colegiul Medicilor din Romania.

Citeste si:  Simptomul si conflictul inconstient in psihoterapie

Membrii federatiilor si asociatiilor de pacienti, impreuna cu reprezentanti ai administratiei publice centrale, cadre medicale si universitare, reprezentanti ai companiilor farmaceutice si multi altii vor dezbate

timp de 3 zile urmatoarele teme: accesul pacientilor la tratament, studiile clinice si implicarea pacientilor, rolul si importanta asociatiilor de pacienti, drepturile si obligatiile pacientului in context national si european, malpraxisul si legislatia in domeniul medical, medicamentul-reglementari si informatii, programe nationale de tratament si screening, intocmirea dosarului de tratament, protocoale pentru tratament in afara tarii, drepturile pacientilor cu dureri, accesarea finantarilor de catre asociatiile de pacienti si organizarea unei asociatii de pacienti. Cei 400 de participanti, reprezentanti ai asociatiilor din care fac parte, vor transmite mai departe informatiile si mesajele dezbatute in cadrul evenimentului catre ceilalti membri, Forumul propunandu-si ca in fiecare an sa fie una dintre cele mai importante surse de informare a asociatiilor si de comunicare a acestora cu autoritatile din sistemul medical romanesc.

Citeste si:  Caciula nu va pazeste de frig in totalitate

In afara prezentarilor sustinute in plenul Forumului pe teme de interes pentru orice pacient din Romania, evenimentul va gazdui si sesiuni de lucru pe diverse patologii precum diabetul, osteoporoza, hepatita, hemofilie, oncologie, scleroza multipla, transplant, sustinute de lectori care le-au fost pacientilor aproape, care i-au consiliat si informat de-a lungul anilor.

Participantii la Forumul National al Asociatiilor de Pacienti vor primi gratuit in luna aprilie 2010 „Ghidul Pacientului Roman”, o publicatie anuala dedicata publicului larg, lansata de Houston NPA. „Ghidul Pacientului Roman” va contine informatie medicala din zona practica si legislativa, precum si alte date importante pentru pacienti.

Articol furnizat de Simona Oprea, HoustonNPA


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.