fbpx

Astenia de toamna

Please select a featured image for your post

Parca doar ieri ne faceam bagajele pentru concediu, umblam in rochite si slapi si azi, mai ca nu ne trebuie cizmele de cauciuc. A venit de ceva vreme buna toamna, o toamna care tot mai mult incepe sa aduca a iarna, fiind de la an la an tot mai rece si mai mohorata. Desi pentru multi dintre noi succesiunea anotimpurilor nu ridica nici un fel de probleme, pentru altii trecerea e mai putin lina, in special cand e vorba de anotimpurile care fac legatura intre cele reci. Simtim o stare de discomfort, fizic si psihic, de moleseala, de melancolie exagerata. Aceste stari sunt astenia de primavara si astenia de toamna. Cum se manifesta astenia de toamna? La fel ca si astenia de primavara, astenia de toamna provoaca o sensibilitate celor afectati, in ceea ce priveste schimbarile bruste de lumina, vreme si temperatura. Corpului uman ii este greu sa se adapteze zilelor capricioase de toamna, care incep insorite si se termina mohorate si ploioase. O data cu starea vremii se schimba si temperatura, creste sau scade presiunea atmosferica, iar aceste oscilatii isi pun amprenta nu doar asupra starii fizice si si asupra starii de spirit.
Simptomele asteniei de toamna pot fi asemanate cu simptomele inceputului de gripa sau a unei mici depresii: oboseala, lipsa de concentrare, migrene mai mult sau mai putin puternice, nervozitate, stare permanenta de iritabilitate. Aceste simptome nu sunt de neglijat, intrucat de multe ori aceasta slabiciune generala se manifesta si la nivelul sistemului imunitar, astfel ca astenicii racesc mai repede in aceste perioade.
Citeste si:  Jessica Biel vrea sa promoveze imaginea unui corp tonifiat
Oboseala cronica este un alt simptom vizibil si deranjant al asteniei de toamna: indiferent cat de mult dorm persoanele afectate, se pun in pat obosite seara si se trezesc la fel de obosite dimineata. Seara, dupa o zi de munca sau chiar o zi de relaxare in weekend, astenicii se simt mai obositi decat alte persoane, care probabil au avut o zi chiar mai agitata.
Citeste si:  Durere acuta vs. Durere cronica
Cine sufera de astenie de toamna? Astenicii pot avea varste diferite, intrucat astenia nu tine de varsta, insa grupul de varsta cel mai afectat sunt femeile intre 25-40 de ani, in special cele care duc o viata foarte activa, nu se alimenteaza suficient si corect, care au responsabilitatea unei familii dar si a unui job solicitant. In general, de astenie sufera toate persoanele care se adapteaza greu la trecerea de la zilele lungi si calduroase de vara la cele scurt si gri de toamna. Faptul ca ziua este mai scurta decat noapte, ne afecteaza mai mult decat ne-am inchipui.
Citeste si:  De ce este importanta vitamina C?
Ce putem facem pentru a scapa de astenia de toamna? Asa cum ne sfatuiesc si nutritionistii, alimentatia este foarte importanta, intrucat fara vitaminele si mineralele continute e fructe si legume, organismul face fata cu greu noilor solicitari. Calciu, carbohidratii, fibrele si vitaminele se asimileaza mai usor atunci cand consumati cereale si lactate. Sa nu uita si de importanta carnii in dieta noastra zilnica. Profitati de ultimele raze de soare pentru plimbari sau sport in aer liber. Urcati-va pe bicicleta si bucurati-va de toamna, nu stai in casa cu draperiile trase! Si daca simtiti ca organismul nu mai face fata, consultati medicul si luati suplimente nutritive, care va vor reda pofta de viata.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.