fbpx

Astmul bronsic

Please select a featured image for your post

Ce este astmul bronsic?

Astmul bronsic reprezinta un sindrom inflamator cronic al cailor aeriene, care apare la indivizi cu susceptibilitate genetica si se manifesta prin obstructie bronsica reversibila, partial sau complet, spontan sau sub tratament si in care se manifesta sindromul de hiperreactivitate bronsica la stimuli variati.

Criza de astm bronsic se caracterizeaza prin dispnee paroxistica respiratorie, bradipneica, avand drept cauze bronhospasmul, edemul mucoasei bronsice si hipersecretia bronsica.

Care sunt factorii determinanti si predispozanti ai astmului bronsic?

Astmul bronsic apare la persoane cu un anumit teren predispozant, fiind generat de o sensibilitate exagerata la unul sau mai multi factori.

Un factor de risc este reprezentat de antecedentele familiale. In familie poate fi detectat un gen al astmului, pot fi prezente cazuri de dermatita atopica, rinita alergica, hiperreactivitate pulmonara.

Citeste si:  GSK lanseaza Corega Respiratie Proaspata

O parte dintre persoanele care fac astm bronsic prezinta un raspuns particular al sistemului imunitar, raspuns anormal, care consta in sensibilizarea organismului fata de una, sau mai multe substante, din mediul inconjurator (alergeni).

Pe acest fond, sunt predispuse la astm bronsic persoanele care au contact repetat cu:

factori alergeni – polen, praf, par de animale, alimente, medicamente, substante volatile, poluare atmosferica, etc;
factorii infectiosi – expunerea la frig si umezeala, viroze;
factori emotionali.

Care sunt simptomele astmului bronsic?

Simptomele pot varia de la tuse pana la dispnee. In general boala are o evolutie episodica sau paroxistica, dar poate fi si persistenta.

Dispneea expiratorie, bradipneica este urmata de tuse cu expectoratie mucoasa. Apare mai frecvent noaptea si poate fi urmata, sau nu, de prodroame (stranut, rinoree, tuse uscata).

Citeste si:  Australienii au descoperit un tratament impotriva dependentei de alcool

Faciesul bolnavului exprima sete de aer si spaima, prezinta tegumente palide, cenusii, acoperite de transpiratii reci si bradicardie.

Criza poate sa dureze intre 15-45 min si se termina relativ brusc. Se constata hipersonoritate pulmonara si murmur vezicular diminuat.

Cum poate fi diagnosticat astmul bronsic?

Medicul specialist are la dispozitie o gama variata de procedee, investigatii si teste pentru diagnosticarea astmului bronsic:

analiza generala a sangelui;
testul sudoral in suspiciune de mucoviscidoza la copil, gazele sanguine – in status astmaticus;
debitul expirator de varf (peak expiratory flow);
teste alergice;
testul de toleranta la efort fizic;
radiografia toracelui – hiperventilatie, atelectazii;
bronhoscopia;
spirometria etc.

Cum tratam astmul bronsic?

Aproximativ 7% dintre romani sufera de astm bronsic, iar numarul cazurilor este in crestere. Pentru a putea fi tinuta sub control, aceasta afectiune cronica necesita o depistare precoce si un tratament corect.

Citeste si:  Campania Nationala "Controleaza-ti Diabetul": Uniti pentru diabet

Din pacate, astmul nu se poate vindeca, dar poate fi foarte bine controlat. Exista doar posibilitati de control si ameliorare care pot deveni eficiente prin:

diagnosticarea precoce, corecta (clinic, etiologic, functional) ;
supravegherea medicala riguroasa, functie de gradul de evolutie si severitate;
participarea activa a pacientului dupa ce a fost instruit;
implementarea programului de supraveghere evolutiva, in familie si in scoala;
urmarirea, adaptarea si oprimizarea schemelor terapeutice in raport cu toate posibilitatile de control.

In prezent, se fac eforturi de cercetare pentru a dezvolta terapii imbunatatite, eficiente pe o perioada lunga de timp, cu mai putine efecte secundare, usor de administrat pe cale orala si care sa suprime in profunzime inflamatia bronsica.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.