fbpx

Atentie la alunite!

Please select a featured image for your post

Alunitele: farmec personal sau motiv de ingrijorare? Exista cel putin doua vedete a caror farmec este asociat cu existenta alunitelor in special in regiunea fetei, cum ar fi Marilyn Monroe sau Cindy Crawford. Insa, in general aparitia acestor alunite trebuie sa ne determine sa fim atenti la modul in care ele evolueaza. Afla totul despre ele in randurile de mai jos si ia masurile necesare. Alunitele sunt niste „nevi (tumori benigne ale pielii) pigmentari” care pot avea culori si dimensiuni diferite. Culorile lor pot varia de la galben pana la brun sau chiar albastrui. Este foarte important sa ne cunoastem corpul si sa fim in permanenta atenti la felul in care evolueaza alunitele si la numarul acestora. Sub actiunea radiatiilor solare alunitele pot degenera in diferite forme de melanoame. Alunitele reprezinta puncte foarte sensibile ale pielii fiind foarte puternic influentate de radiatiile solare.
Putem incerca sa apreciem si singuri inainte de a ne prezenta la un dermatolog cat de periculoasa este o alunita luand in considerare cateva semne de avertizare, si anume: culoarea-atunci cand pe suprafata alunitei apar mai multe nuante, conturul-daca marginile alunitei sunt neregulate, diametrul-daca alunita depaseste 6 mm si suprafata-aspra sau putin umflata. O alunita necanceroasa are in general o forma rotunda(uneori ovala)fiind colorata uniform(in general maronie).
Citeste si:  Ce nu stiati despre sindromul colonului iritabil...
Este necesar ca atunci cand se constata modificari ale acestor alunite sau simptome ciudate prezente la acestea(mancarimi sau intepaturi la nivelul alunitelor)sa ne adresam medicului dermatolog deoarece chiar si o usoara ranire a alunitei sau orice alt traumatism usor la nivelul acesteia poate duce la aparitia cancerului de piele. De obicei alunitele care prezinta pericol sunt deseori localizate in zone ale pielii expuse contactului cu hainele. Exista posibilitatea ca, in urma unei analize facute de medicul dermatolog, acestea sa fie extirpate prin excizie chirurgicala cu anestezie locala sau prin laser.
Citeste si:  Alimentatie sanatoasa - sfaturi de la Dr. Oz
Inainte de un control dermatologic este de preferat sa ne monitorizam singuri pielea pentru a-i putea oferi cat mai multe informatii medicului dermatolog. Este necesar ca acest control dermatologic sa se faca anual pentru a putea preveni eventualele complicatii. Auto-monitorizarea este un proces care se intinde pe o perioada mai lunga de timp, fiind necesare cateva minute saptamanal pentru a analiza alunitele, urmarind cei patru indicatori amintiti mai sus: culoare, contur, diamentru si suprafata. Trebuie sa acordam aceeasi atentie si alunitelor aparute pe scalp. Se noteaza o scurta descriere a fiecarui semn recent aparut si a tuturor modificarilor survenite la alunitele deja existente. Exista „sindromul nevilor displazici” caracterizat prin aparitia nevilor in zone in care alunitele nu apar prea des: sani, scalp, fese, organe genitale si membre inferioare. Doar una din zece persoane prezinta „sindromul nevilor displazici”, posibilitatea ca nevul displazic sa se transforme in melanom fiind mult mai mare comparativ cu a nevilor pigmentari obisnuiti.
Citeste si:  Brazilienii au descoperit un medicament care impiedica transmiterea virusului SIDA
Protectia solara este esentiala mai ales la persoanele care prezinta alunite pe suprafata corpului. Crema sau lotiunea solara se aplica si pe alunite. Protectia pielii trebuie asigurata in permanenta in sezonul cald, o mare parte din suprafata corpului fiind expusa razelor solare chiar si atunci cand mergem pe strada, precum si atunci cand stam la plaja iar cerul e acoperit de nori. Norii formeaza o bariera pentru radiatiile infrarosii, insa nu reusesc sa opreasca radiatiile UV. Chiar si la munte pielea trebuie protejata, intensitatea razelor UV crescand pe masura ce creste si altitudinea. O conceptie gresita se refera la inutilitatea aplicarii protectiei solare atunci cand se apeleaza la aparatele de bronzat(solar), si in acest caz fiind necesara o protectie solara corespunzatoare.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.