fbpx

Atentie la formele atipice de debut pentru infarctul miocardic!

In cadrul celei de-a treia conferinte organizate in cadrul campaniei „Alba Iulia, Capitala sanatatii”, pacientii au aflat de la Dr. Marcela Rau faptul ca infarctul se poate localiza si in zona stomacului (epigastru) sau se poate manifesta cu o slabiciune extrema. Romania are un registru de evidenta pentru pacientii cu infarct (RO-STEMI). Important de mentionat este frecventa din ce in ce mai crescuta a infarctului miocardic la persoanele tinere.

Farmacist Petric Tatiana a avut o expunere clara, concisa si cu o parte practica extrem de apreciata de participanti. Pornind de la faptul ca persoanele cu varste intre 40 si 70 ani prezinta o crestere cu 20 de unitati a tensiunii sistolice si cu 10 unitati a tensiunii diastolice care dubleaza riscul de boala cardiovasculara, farmacist Petric a vorbit despre atentia care trebuie acordata alimentatiei si interactiunilor intre medicamentele folosite pentru bolile inimii.

Astfel, persoanele care sunt in tratament cu blocanti de canale de calciu trebuie sa nu consume grapefruit, iar cele care folosesc medicamente diuretice in tratamentul hipertensiunii trebuie sa suplimenteze potasiul (consumand banane, soia, masline, etc). Cei cu hipertensiune arteriala trebuie sa limiteze consumul de branza sarata, dar pot consuma lapte si branza dulce pentru a obtine necesarul de calciu. Sarea din comert este o mare problema in opinia farmacistei, iar solutia ar fi sa cumparam sare vrac , neprelucrata si sa topim sarea in apa dupa care sa stropim cu acest amestec salatele sau alte preparate culinare.

Citeste si:  Cum sa fii sanatoasa si iarna

De la presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Alba, Dr. George Haber participantii au aflat ca utilizarea dietei mediteraneene bogata in fructe, legume, peste, ulei de masline, paine cu multe fibre este favorabila pentru gestionarea corespunzatoare a stresului si prevenirea bolii cardiovasculare. Medicul de familie ar trebui sa ocupe locul central in desfasurarea programelor de screening ale populatiei, de depistare si monitorizare a persoanelor cu risc inalt. Este necesara o colaborare cu cardiologii, neurologii, diabetologii in cazul celor cu boala vasculara clinic manifesta: coronariana, cerebrala, periferica cu Diabet Zaharat.

Modul de pregatire pentru analizele medicale a fost prezentat de dr. Dragos Lupas. Cei prezenti au aflat ca exudatul faringian se recolteaza dimineata inainte de a consuma alimente sau lichide si ca este important sa evitam spalarea dintilor, deoarece majoritatea pastelor de dinti contin substante antibacteriene care distrug flora microbiana faringiana denaturand rezultatul exsudatului faringian. Recoltarea sangelui se face dimineata inainte de consumul unor alimente sau lichide (mai ales dulci) pentru a nu denatura rezultatele unor analize cum ar fi spre exemplu: glicemia, colesterolul sau trigliceridele. Pregatirea pentru recoltarea urinii se face dupa toaleta riguroasa a zonei genito-urinare cu apa si sapun, urmata de uscarea zonei spalata anterior cu ajutorul unei comprese sterile. Se urineaza o cantitate mica in toaleta (urina contaminata de bacteriile care exista in mod obisnuit in segmentul inferior al uretrei) si fara sa se opreasca urinarea se colecteaza in recipientul primit de la laborator restul de urina (recoltare din jetul urinar mijlociu). Pentru a preveni contaminarea probei se evita sa se atinga recipientul de corp si de asemenea nu se atinge dopul urocultorului de nici un obiect din jur. In ceea ce priveste recoltarea pentru determinarea colesterolului, pacientul trebuie sa respecte o dieta neschimbata timp de 3 saptamani inainte de recoltare, sa aiba o greutate corporala stabila, sa nu manance 12-14 ore inainte de recoltare (poate sa bea apa si cafea neagra fara zahar) si sa se abtina de la consumul de alcool timp de 72 de ore inainte de recoltare.

Citeste si:  Durerile de cap

Sursa: Comunicat de presa Houston NPA

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.