Atitudinea fata de intimitate, influentata de procesele chimice din creier

Serotonina, o substanta chimica din creier, joaca un rol deosebit de important atunci cand vine vorba sa evaluam relatiile intime ale celorlalti, arata un nou studiu realizat la Universitatea Oxford (Marea Britanie). Studiul aduce o contributie importanta in ceea ce priveste faptul ca relatiile pe care le avem cu ceilalti sunt influentate de procese pe care nu le putem controla si constientiza.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au selectat voluntari sanatosi clinic, al caror nivel de serotonina a fost modificat – crescut sau scazut – prin administrarea unei bauturi ce continea triptofan, un ingredient vital in sinteza serotoninei, sau unei bauturi care continea un placebo – pentru grupul de control.

Citeste si:  Computerul iridologilor „citeste" bolile in ochi

Voluntarilor li s-a cerut sa priveasca mai multe fotografii ale unor cupluri si sa indice in ce masura le considera a fi „romantice” sau ca avand o relatie intima „sanatoasa”. Rezultatele au aratat ca voluntarii al caror nivel de serotonina fusese scazut percepeau imaginile care fiind mai putin romantice si intime.

„Serotonina influenteaza major comportamentul social si joaca un rol semnificativ in tulburari psihice, precum depresia”, a explicat autorul studiului. „Ne-am propus sa evaluam masura in care activitatea serotoninei influenteaza felul in care judecam relatiile intime ale celorlalti si am identificat o legatura foarte clara intre procesele chimice din creier si atitudinea fata de intimitate”.

Citeste si:  Despre medicamente

Desi noi studii sunt necesare pana cand se va putea dezvolta un medicament care sa contribuie la imbunatatirea atitudinii fata de intimitate, este evident faptul ca substantele chimice din creier au un impact important asupra aspectelor concrete ale vietii noastre, de la comportamentul in societate pana la latura cea mai personala a vietii, asa cum se intampla cu intimitatea si sentimentele romantice.

Citeste si:  Rolul macromineralelor din organism

Sursa: ANI


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.