Atitudinea pozitiva ne ajuta sa imbatranim… frumos

Fie ca acceptam sau nu aceasta idee, cu totii imbatranim! Cum o facem insa, depinde de noi, iar o cercetare recenta vine sa ne ofere solutia pentru o inaintare in varsta frumoasa si lipsita de probleme: atitudinea pozitiva sau, altfel spus, tendinta de a valoriza mai degraba experientele cu efect pozitiv asupra psihicului nostru.

Oamenii de stiinta germani au studiat, cu ajutorul neuroimagisticii, felul in care creierul tinerilor si varstnicilor se activeaza, atunci cand ei realizeaza o sarcina cognitiva specializata in timp ce sunt expusi la poze aleatorii descriind emotii umane, cum ar fi atitudinea neutra, fericirea, tristetea sau teama. Acestia au remarcat ca, in momentele cand indeplinirea sarcinii nu solicita prea multa atentie din partea participantilor, subiectii varstnici erau semnificativ mai distrasi de fetele descriind fericire, decat de celelalte. Cand se intampla acest lucru, acea zona a creierului care ajuta la controlarea emotiilor, isi intensifica activitatea. Acest semnal intens din creier a fost corelat acelor persoane care dadeau dovada de o stabilitate emotionala mai ridicata.

Citeste si:  Extractul de broccoli protejeaza impotriva radiatiilor ultraviolete

„Descoperirile noastre sugereaza ca stabilirea obiectivelor de asa maniera incat sa motiveze individul, duce la o auto-reglare a emotiilor pozitive, chiar si atunci cand contextul nu o impune”, a explicat coordonatorul studiului. „In plus, faptul ca exista o legatura intre activitatea cortexului cingulat anterior si stabilitatea emotionala intareste ipoteza conform careia un control emotional mai bun favorizeaza buna-starea emotionala, pe masura ce inaintam in varsta”.

Citeste si:  Premiera: Linii de celule susa produse din embrioni de macaci clonati

„Atunci cand facem fata unor situatii foarte stresante de viata, este esential sa le evaluam in mod realist, dar si sa ne pastram o atitudine pozitiva: acest principiu se aplica rezilientei, dar este si o modalitate da a imbatrani mai… frumos”, completeaza autorii.

Sursa: Eurekalert


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.