fbpx

Avantajele consumului moderat de bere

Cine citeste acest titlu ar putea sa ma acuze cu usurinta ca lucrez pentru o companie producatoare. Pentru ca, daca despre beneficiile consumului moderat de vin s-a tot vorbit, despre bere s-a pastrat tacerea. Or berea nu e deloc lipsita de “virtuti”, asa cum se va vedea in cele ce urmeaza. Insist insa ca ne referim la consumul moderat. Excesul e daunator, ca in cazul oricarui produs alcoolic.

Lupta impotriva osteoporozei
Cercetatorii de la o universitate din California au descoperit ca berea contine suficient silicon incat sa ne protejeze de osteoporoza. Studiile au aratat ca femeile care consuma ocazional bere ajung sa aiba la varsta menopauzei o densitate mai mare a oaselor decat a celor care evita berea.

Scade riscul afectiunilor cardiace
Un studiu desfasurat de cercetatorii de la Harvard arata ca amatorii de bere au un risc de atac cardiac cu 40 pana la 60 la suta mai mic decat abstinentii. Cum se explica asta? Alcoolul creste nivelul “colesterolului bun” si reduce riscul formarilor de blocaje pe artere si al aparitiei de probleme circulatorii. In plus, hameiul este o buna sursa de polifenoli, substante care reduc “colesterolul rau”.

Citeste si:  Casatoria din obligatie

Contine vitamine si minerale
Se pare ca bautorii de bere au un nivel al vitaminei B6 in sange cu 30% mai mare decat al abstinentilor. Pe langa asta, o multime de alte elemente benefice pe care le contin cerealele din care se face berea si care “supravietuiesc” procesului de fermentatie: magneziu, potasiu, fosfor, seleniu.

Ajuta buna functionare a rinichilor
Un studiu publicat de Jurnalul American de Epidemiologie a aratat ca riscul de a dezvolta pietre la rinichi este cu 40% mai mic in randul consumatorilor de bere. Desi cercetatorii nu si-au dat seama ce element anume din compozitia berii ne ajuta rinichii, totusi efectul benefic este indubitabil.

Ajuta in lupta impotriva dereglarilor hormonale cauzate de menopauza
In hamei s-au descoperit bioflavonoizi care servesc ca un substitut hormonal natural, avand proprietati similare cu ale estrogenilor, putand fi folositi cu succes in terapiile post-menopauza.

Lupta impotriva cancerului
In acest domeniu, cercetarile sunt in faza de pionierat, insa merita amintit faptul ca xantohumolul, o substanta descoperita in hamei, poate inhiba dezvoltarea anumitor enzime care duc la aparitia cancerului si poate ajuta corpul in lupta impotriva compusilor cancerigeni. In prezent, acest element este testat, urmarindu-se dezvoltarea unui tratament preventiv impotriva cancerului de prostata si de colon.

Citeste si:  Acneea si cauzele ei

Pe langa toate acestea, unii sustin chiar ca berea hidrateaza mai bine decat apa. Nu-i credem inca, mai asteptam dovezi.

Repetam insa: toate aceste beneficii raman in picioare daca consumul este moderat. Daca facem exces, avantajele sunt anulate si ramane sa ne luptam cu kilogramele depuse (berea are o multime de calorii), problemele de ficat, stomac. Excesul face ca ce are berea bun sa atarne mult mai usor in balanta fata de punctele in care dauneaza. Asadar, intelepciune in alegerile pe care le faceti.

3 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.