fbpx

Baimarenii spun „NU CIANURII IN BAIA-MARE!”

Please select a featured image for your post

Miercuri, 27 iulie a.c., in Baia Mare, zeci de baimareni au participat la un miting si mars de protest impotriva proiectului minier cu cianura si, respectiv, a distrugerii patrimoniului natural si cultural de la Rosia Montana. Acest a fost, evident, si un protest impotriva repornirii activitatii uzinei Romaltyn Mining, transmitand mesajul NU CIANURII in Baia Mare.

Manifestatia a durat aproximativ o ora, participantii oferind populatiei si informatii cu privire la efectele dezastruoase ale utilizarii cianurii in industria miniero-metalurgica si, implicit, a distrugerii patrimoniului cultural si natural de la Rosia Montana. Acestia au pastrat un moment de reculegere, in amintirea accidentului, din ianuarie 2000 si au afisat mesaje.

Citeste si:  Acordarea gratuita a protezelor de san - petitie initiata de Societatea Romana de Cancer

Actiunea i-a vizat, in mod direct, atat pe actualul ministru al Culturii, Kelemen Hunor, care a acordat certificatul de descarcare de sarcina arheologica pentru Masivul Carnic din Rosia Montana, cat si pe ministrul Mediului, Laszlo Borbely, pentru a-l atentiona in legatura cu pericolul pe care il prezinta pentru mediu exploatarea in camp deschis cu cianura. La Rosia Montana ar putea avea loc un dezastru ecologic de 100 de ori mai mare decat cel din Baia Mare, din ianuarie 2000, daca proiectul propus de Rosia Montana Gold Corporation ar fi realizat.

Citeste si:  Hemodializa

La finalul actiunii din Baia Mare, reprezentantii participantilor au inaintat un memoriu de protest Prefectului judetului Maramures, domnului Sandu Pocol, adresat Guvernului Romaniei!

Evenimentul din Baia Mare a fost organizat de catre sustinatori ai campaniei „Salvati Rosia Montana”, cu sprijinul ziaristului baimarean Peter-Vasile Czompa, respectiv al initiatorilor, administratorilor si membrilor grupului „NU CIANURII IN BAIA-MARE!”

In Baia Mare (respectiv la iazul de decantare Bozanta, iaz apartinand firmei AURUL) s-a produs una dintre cele mai mari catastrofe ecologice din Europa, ca urmare a folosirii cianurii in procesul tehnologic de obtinere a aurului. In anul 2000, in raurile Lapus si Tisa au fost deversate peste 100 de tone de substante otravitoare, metale grele si cianura. Au otravit circa 1.200 de tone de peste si au contaminat sursele de apa potabila a circa 2,4 milioane de locuitori. In urma accidentului ecologic din Baia Mare, statul roman trebuie sa plateasca Ungariei despagubiri de 120 milioane euro pentru poluarea Tisei. Si consecintele nu se opresc doar la atat. Iar acum, fosta uzina Aurul, fosta Transgold, azi denumita Romaltyn Mining, este la un pas de repornire a activitatii.

Citeste si:  Grasimile, interzise pentru cei raciti

Proteste similare au avut loc, saptamana trecuta in Bucuresti, Cluj-Napoca, Sibiu, Bacau si Oradea.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.