Banda de alergat: utilizari in kinetoterapie vs. remodelare corporala

Din cele mai vechi timpuri omul alearga. Alearga dupa hrana, dupa un job mai bun, dupa tramvai si alearga pentru sanatatea sa. Am lasat intentionat sanatatea la sfarsit pentru ca omul modern are din ce in ce mai putin timp pentru asta. Cel putin asa se exprima invocand tot felul de motive, unele plauzibile, altele nu.

Tehnologia s-a modificat si ea de-alungul timpului, atragand omul (devenit pacient sau nu), in salile de kinetoterapie, unde banda de alergat poate suplini miscarea in aer liber. Sunt multe tehnici si proceduri, care dezvolta complexe de exercitii ce se pot realiza pe banda de alergat. De la inceput as vrea sa separ doua categorii distincte: kinetoterapia (recuperarea medicala) si remodelarea corporala.

Kinetoterapia are o mai larga aplicativitate pe banda de alergat, care se poate utiliza si cand nu este pornita. De exemplu, in reeducarea mersului sau recuperarea genunchiului, amandoua luate la intamplare, banda de alergat este oprita, iar pacientul intr-o postura de plan inclinat, va merge pe banda, realizand astfel si o tonifiere musculara.

Citeste si:  Primii nascuti ai mamelor tinere au sanse mai mari sa devina centenari

De asemenea pentru platfus, valgum sau varum se prefera mersul pe varfuri la o viteza mica, mersul pe calcaie, mersul pe partea externa si mersul pe partea interna a piciorului.De aici se pot reliefa o sumedenie de exercitii cu scopul de a recupera, reeduca si reabilita, atat mersul, cat si aliniamentul piciorului.

In entorsa sau in recuperarea tendonului ahilian, banda de alergat are un loc aparte, castigand unghiuri de flexie sau extensie, necesare mersului.Gonartroza si coxartroza, ruptura de ligamente sau menisc, atribuie bandei de alergat un punct de referinta, in programul de recuperare fiind nelipsita.

Citeste si:  Tranzitia din alimentatia bebelusului

Hernia de disc, discopatia lombara, lombalgia, lombosacralgia si lombosciatica, dupa fazele dureroase, folosesc banda de alergat tonifiind musculatura paravertebrala si abdominala, chiar si a bratelor, in complexe de exercitii bine gandite si aplicate. Pentru un stern infundat, astm sau insuficienta respiratorie se prefera exercitii de respiratie, decifozante, menite sa mareasca capacitatea si rezistenta la efort.

Remodelarea corporala se realizeaza cu success pe banda de alergat, intai prin exercitii cardio (aerobe), apoi prin exercitii de tonifiere (anaerobe).

Aici se poate regla si jongla cu numarul de calorii arse, cu viteza, cu mentinerea pulsului la o limita normala si cu planul inclinat sau orizontal. Fiecare modificare a parametrilor anteriori, va antrena alta grupa musculara. De exemplu pentru fesieri, atat de doriti de doamne, dar si de domni, planul inclinat va fii ideal, dar in stadiu incipient solicita foarte mult zona lombara. De asemenea pentru arderea tesutului adipos se va prefera o viteza constanta, putin marita fata de cea uzuala, pe o perioada mai lunga de timp.

Citeste si:  Alunga respiratia urat mirositoare

In timpul mersului se pot utiliza si greutati, tonifiind astfel musculatura bratelor si musculatura cervico-dorsala. Toate procedurile, tehicile si exercitiile sunt personalizate in functie de fiecare dorinta si patologie in parte. Tot timpul pacientul va fi atent supravegheat, corectat si sprijinit, atat moral, cat si emotional.

Sper ca am reusit sa demonstrez vasta aplicatie a bandei de alergat in kinetoterapie atat pe ramura de recuperare medicala, cat si pe cea de remodelare corporala.

Articol realizat de Bogdan Dimitriu, Coordonator recuperare medicala – Clinica Medicala Sport Med Center (www.sportmedcenter.ro)


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.