Bauturile dulci pot provoca hipertensiune arteriala

In cadrul unui studiu international de anvergura cu privire la legatura dintre macro/micro-nutrienti si tensiunea arteriala, oamenii de stiinta au descoperit ca pentru fiecare bautura racoritoare dulce consumata in fiecare zi, se inregistreaza o crestere a tensiunii arteriala sistolice de 1.6 mmHg si a tensiunii arteriale diastolice de circa 0.8 mmHg.

Valorile cele mai ridicate ale tensiunii arteriale s-au observat la indivizii care aveau un consum zilnic mai crescut de glucoza si fructoza – ambele substante fiind folosite ca indulcitori in industria bauturilor racoritoare.

Citeste si:  Bolile, la intersectia dintre psihic si fizic

Mai mult decat atat, potrivit cercetarii, riscul de hipertensiune arteriala este mai pronuntat la persoanele care, pe langa bauturile racoritoare, includ in dieta lor si cantitati insemnate de sare.

„Cercetarea indica o noua maniera de interventie in controlul tensiunii arteriale”, a afirmat dr. Paul Elliott, coordonatorul studiului si profesor in cadrul Colegiului Imperial din Londra (Marea Britanie). „Rezultatele arata ca pentru a contribui la scaderea tensiunii arteriale si a imbunatati sanatatea cardiovasculara, fiecare dintre noi trebuie sa reduca aportul zilnic de bauturi racoritoare dulci, precum si cantitatea de sodiu consumata cu fiecare masa”.

Citeste si:  Apara-l pe cel mic de caldura

Motivul pentru care bauturile care contin glucoza si fructoza provoaca o crestere a tensiunii arteriale este acela ca in urma consumului nivelul de acid uric din sange creste ducand, la randul sau, la scaderea valorilor oxidului nitric necesar pentru mentinerea dilatatiei vaselor sanguine. In plus, consumul excesiv de zahar a fost asociat cu intensificarea activitatii sistemului nervos simpatic si cu retentia de sodiu.

Citeste si:  Efecte violenta adolescenti

Sursa: Eurekalert


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.