Berea neagra, mai bogata in fier decat cea blonda

Dupa ce a analizat 40 de marci de bere din intreaga lume, o echipa de cercetatori de la Universitatea din Valladolid (Spania) a decoperit ca berea neagra contine mai mult fier liber decat cea blonda si sortimentele fara alcool. Fierul este esential pentru organismul uman, dar ajuta si la oxidarea compusilor organici care dau savoare acestor bauturi.

Citeste si:  Aloe Vera - numita si planta miracol

Potrivit analizei realizate de oamenii de stiinta spanioli, berea neagra contine, in medie, 121 ppb (parti per miliard) fier liber, in timp ce berea blonda nu are decat 92 ppb, iar cea fara alcool 63 ppb. Diferentele se datoreaza, in mare parte, procesului de productie sau materiei prime utilizate.

Din berea blonda, fierul atat de util pentru organismul uman se pierde in timpul etapei de filtrare, unde se intrebuinteaza un tip de roca denumita pamant diatomaceu – aceasta roca absoarbe fierul, cauzand scaderea concentratiei. Berile fara alcool sunt supuse unor procese de evaporare, pentru indepartarea alcoolului, aceste operatiuni ducand si la pierderea fierului.

Citeste si:  De ce plang bebelusii

Dintre berile analizate, sortimentele negre spaniole si cele mexicane aveau cea mai ridicata concentratie de fier, la polul opus situandu-se cele din Olanda si Irlanda.

Sursa: Eurekalert


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.