Boala Alzheimer in Romania si in lume: statistici si perspective

Please select a featured image for your post

In lume exista 24,3 milioane de persoane cu dementa, iar anual se diagnosticheaza 4,6 milioane de cazuri noi, un caz la fiecare 7 secunde. In 2020 se estimeaza o crestere a numarului de persoane cu dementa la 42,3 milioane, iar in 2040 la 81,1 milioane, se arata intr-un material de presa remis cu ocazia Conferintei Nationale de Alzheimer (CNALZ 2011), organizata la Bucuresti intre 18 si 20 februarie 2011.

In Romania exista aproximativ 200.000 cazuri, din care diagnosticate si tratate sunt 10%-15%, comparativ cu 50-60% in alte tari. In ultimii doi ani numarul persoanelor diagnosticate nu a crescut semnificativ.

Explicatiile acestui fenomen pot fi gasite in stigma legata de boala psihica si dementa, de mentalitatile gresite conform carora dementa este un proces firesc al imbatranirii si „nu se poate face nimic”. Toate acestea demobilizeaza oamenii sa ceara ajutor si sa consulte medicii; din aceleasi motive sunt si medici, din pacate in numar destul de mare cu rezerve in a incepe un tratament unei persoane varstnice cu tulburari de memorie, medicii de familie fiind inca in mica masura implicati atat in procesul diagnostic, cat si in ingrijirea pe termen lung.

Citeste si:  Siropul de tuse poate fi un adevarat pericol pentru bebelusi

Drept consecinta, in Romania, diagnosticul bolii se face in mod frecvent in stadii tardive, perioada de supravietuire de la momentul punerii diagnosticului fiind de aproximativ 3 ani si jumatate (fata de durata obisnuita de evolutie a bolii de 8-12 ani). Totusi, se observa un interes crescut din partea medicilor specialisti (psihiatri, neurologi, geriatri) pentru diagnosticarea unui numar cat mai mare de cazuri in stadii mai putin avansate ale bolii.

In tara noastra, dementa Alzheimer este singura forma de dementa recunoscuta ca generand grade progresive de handicap fizic si psihic, in timp ce restul formelor de dementa (vasculara, toxica, Parkinson, fronto-temporala etc) nu sunt recunoscute ca handicap si nu beneficiaza de niciun sprijin financiar din partea statului.

Citeste si:  Nevoile calorice zilnice, o problema pentru cei care tin cura de slabire

Nu este inca recunoscut faptul ca dementa reprezinta o problema de sanatate publica. Luand in considerare numai cazurile de dementa Alzheimer si, fiind dovedit faptul ca alaturi de o persoana cu dementa sunt implicate inca 3-4 persoane, calitatea vietii a cel putin 1 milioane de oameni este profund perturbata. Ei ar necesita sprijin prin informare permanenta, sustinere morala, asigurarea continuitatii ingrijirii persoanei suferinde in cadrul unei retele de servicii specializate si adecvate evolutiei bolii.

In ceea ce priveste serviciile de ingrijire in comunitate si la domiciliu, se remarca o absenta totala a acestora. Forta de munca din sectorul serviciilor si institutiilor de ingrijire de stat si private este putin sau deloc calificata si raspunde la aproximativ 10% din solicitari.

Costurile totale ale bolii ating valori uriase, depasind suma costurilor pentru suferinte cardiovasculare si oncologice. Costul mediu al ingrijirii pe persoana este 12.200 USD anual, cel mai mic cost inregistrandu-se in Africa (4.400 USD), in timp ce nivelul cel mai ridicat atinge suma de 26.000-36.000 USD (incluzand si ingrijiri informale), in SUA.

Citeste si:  Diabezitatea, asocierea dintre diabetul zaharat tip II si obezitate

Spre deosebire de majoritatea tarilor europene, in Romania, pacientii cu Alzheimer nu beneficiaza de niciun fel de servicii de ingrijire comunitara, tara ramanand „incremenita” in aceeasi situatie ca in secolul trecut.

In contrast cu aceasta realitate anacronica nefericita, manifestarea organizata de Bucuresti de catre Societatea Romana de Alzheimer si-a propus sa ofere informatii de ultima ora asupra progreselor inregistrate in clinica si cercetare, invitand speakeri si specialisti de inalt prestigiu international, care au conferentiat pe teme de actual interes stiintific. De asemenea, Societatea Romana de Alzheimer urmareste sa declanseze o continua campanie de lobby, pentru elaborarea unei strategii nationale de asistenta si ingrijire in dementa.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.