fbpx

Boala ficatului gras, un posibil indicator al atacului vascular cerebral

Persoanele care sufera de boala ficatului gras prezinta un risc de trei ori mai mare de a suferi un atac vascular cerebral, potrivit unui studiu realizat in Marea Britanie. Cercetarea este prima care identifica o legatura stransa intre boala ficatului gras nealcoolic – boala caracterizata prin acumularea de grasimi in ficat la pacientii nebautori – si atacul vascular cerebral.

Citeste si:  10 trucuri pentru a revigora ochii obositi

Coordonatorii cercetarii, dr. Joel Ray si dr. Ivan Ying, au descoperit, la pacientii cu atac vascular cerebral acut, o crestere a nivelului de enzime cunoscute ca markeri ai bolii ficatului gras. Pentru a face aceasta descoperire, acestia au evaluat, in decursul a patru ani, peste 100 de adulti care suferisera un atac vascular cerebral si au comparat rezultatele cu cele obtinute de la 200 de adulti la care testul RMN a exclus acest diagnostic.

Citeste si:  Aritmiile cardiace pot fi mai bine studiate gratie unui sistem imagistic inovator

„Riscul de atac vascular cerebral in relatie cu boala ficatului gras nu a fost niciodata pana acum testat”, a declarat Ray. „Studiul nostru demonstreaza o legatura puternica intre cele doua afectiuni si ofera posibilitatea ca testele existente in prezent, pentru evaluarea enzimelor hepatice din sange sau alti markeri ai bolii ficatului gras, sa fie folosite pentru a prezice riscul de atac vascular cerebral si astfel a preveni evenimentul la pacientii din categoriile de risc”.

Citeste si:  Simptomele gripei porcine

Boala ficatului gras nealcoolic este o afectiune comuna, deseori asimptomatica si fara complicatii. Factorii de risc includ obezitatea, nivelul crescut al colesterolului, diabetul si, in special, rezistenta la insulina.

Sursa: Eurekalert

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.