fbpx

Boala hemoroidala (hemoroizi)

Ce este boala hemoroidala (hemoroizi)?

Hemoroizii sunt dilatatii ale venelor hemoroidale superioare si inferioare care formeaza un plex venos situat in submucoasa portiunii inferioare a rectului. Plexurile hemoroidale au la acest nivel aspectul unor „pernite” cu rol in fiziologia defecatiei, reprezentand un aspect anatomic normal. Din aceasta cauza se considera ca cel putin jumatate din populatia adulta este expusa bolii hemoroidale in decursul vietii.

Care sunt tipurile de hemoroizi?

Hemoroizii interni se dezvolta deasupra liniei dintate, sunt acoperiti de mucoasa rectala si apar initial in trei zone: anterior drept, posterior drept si lateral stang.

Hemoroizii externi se dezvolta din ramurile plexului hemoroidal inferior, sub jonctiunea muco-cutanata si sunt acoperiti de epiteliu scuamos.

Care sunt factorii ce conduc la aparitia si dezvoltarea hemoroiziilor?

In aparitia si dezvoltarea bolii hemoroidale intervin atat o serie de factori favorizanti, cat si factori determinanti.

Factori favorizanti sunt:

predispozitia genetica manifestata prin existenta unei fragilitati a peretilor venosi datorita slabiciunii tesutului conjunctiv elastic. Astfel, la acelasi pacient pot fi intalnite, in afara de hemoroizi si boala varicoasa a membrelor inferioare, varicocel, hernii diverse. Aceste afectiuni se intalnesc la mai multe generatii ale aceleiasi familii.
tulburarile metabolice si de nutritie care scad elasticitatea si rezistenta peretilor venosi.
sedentarismul.

Citeste si:  Anorexia si bulimia (partea a II-a)

Factori determinanti :

constipatia cronica.
procesele inflamatorii locale (ano-rectite, fisuri anale).
procesele inflamatorii de vecinatate (prostatite, metro-anexite).
obezitatea.
sarcinile repetate (la femei).

Care sunt simptomele bolii hemoroidale (hemoroizi)?

Hemoroizii externi sunt, in cele mai multe cazuri, asimptomatici pana in momentul trombozarii. Acest stadiu este extrem de dureros si aduce, de regula, pacientul la consultul medical. La examenul local se gaseste un nodul rotund-ovalar de culoare violacee cu tegumentele din jur eritematoase. Zona este extrem de dureroasa la palpare, iar tuseul rectal sau rectoscopia sunt adesea imposibil de executat fara anestezie locala sau regionala. Netratata, tromboza hemoroidala conduce la ulcerarea nodulului si la hemoragie.

In afara complicatiei trombotice hemoroizii apar ca niste dilatatii venoase inflamate, moi, care se refac imediat dupa incetarea presiunii.

Hemoroizii interni pot fi asimptomatici sau produc o senzatie de disconfort local, prurit anal, scurgeri fecale (continenta anala usor deficitara). Simptomul dominant este hemoragia rectala (rectoragia). Aceasta poate avea diverse grade de severitate: de la simpla patare a lenjeriei pana la pierderi de sange importante, in perioadele dintre defecatii, uneori necesitand transfuzii sangvine. In mod obisnuit rectoragiile acompaniaza defecatia, apare la sfarsitul acesteia, sangele este rosu, proaspat si nu este amestecat cu materiile fecale.

Hemoroizii interni au patru stadii de evolutie :

Citeste si:  Ceapa si ceaiul verde previn obezitatea

Stadiul I – hemoroizii sunt limitati la nivelul canalului anal;
Stadiul II – apare prolaps in timpul efortului de defecatie, dar hemoroizii se remit spontan;
Stadiul III – apare prolaps care se poate reduce manual;
Stadiul IV – prolapsul nu mai poate fi redus,hemoroizii raman protruzionati.

Complicatiile care pot surveni sunt: ulcerarea hemoroizilor, cu hemoragie si infectie, sau
strangularea acestora, producand durere si necroza. In afara strangularii hemoroizii interni apar endoscopic ca niste proeminente ale mucoasei ano-rectale, de culoare violacee, depresibile, cu ulceratii ale mucoasei si sangerare evidenta.

Cum poate fi diagnosticata boala hemoroidala (hemoroizi)?

Anamneza si examenul local efectuate de medicul specialist sunt edificatoare in fixarea diagnosticului. In vederea excluderii unui cancer sau unei recto-colite ulcero-hemoragice se recomanda efectuarea urmatoarelor teste de laborator: examenul endoscopic, colonoscopia totala si recto-sigmoidoscopia.

Cum poate fi tratata boala hemoroidala (hemoroizi)?

In hemoroizii de gradul I si II se poate aplica un tratament conservativ: combaterea sedentarismului si obezitatii, igiena alimentatiei cu evitarea constipatiei si a excesului de condimente (uneori sunt necesare laxativele), asigurarea igienei regiunii anale, baile de sezut antiseptice, aplicarea unguentele antiinflamatoare si anestezice.

Daca tratamentul conservativ nu da rezultate va fi necesara aplicarea unui tratament definitiv. Exista doua categorii de metode una care implica rezectia tesutului hemoroidal si alta care lasa pe loc acest tesut:

Citeste si:  Cand se recomanda efectuarea cariotipului, inainte si dupa nastere?

Ligatura elastica (Barron) este o metoda simpla care poate fi aplicata ambulator. Este indicata in primele trei stadii de evolutie. Se produce tromboza si apoi eliminarea tesutului hemoroidal iar cicatricea submucoasa previne recidiva hemoroizilor.
Scleroterapia utilizeaza solutii de moruat de sodiu sau fenol 5% pentru hemoroizii de gradele I si II. Injectarea substantei sclerozante se face perihemoroidal si prin reactia inflamatorie submucoasa duce la fixarea zonei pe musculara subjacenta.
Electrocoagularea este o metoda ambulatorie bazata pe aplicarea locala de curent electric care induce fibroza submucoasei. Este necesara anestezia locala.
Criochirurgia se bazeaza pe aplicarea locala a unor sonde racite cu azot lichid. Acestea produc necroza prin congelare a tesutului hemoroidal.
Fotocoagularea utilizeaza emitatoare de infrarosii sau laser care produc necroza prin coagulare si ulterior fibroza tesutului hemoroidal. Metoda se poate folosi ambulator.
Hemoroidectomia este metoda chirurgicala consacrata pentru hemoroizii de gradul III si IV. Exista mai multe tehnici (Langenbeck, Milligan) majoritatea bazandu-se pe utilizarea unor pense care permit rezectia tesutului hemoroidal si sutura transei de sectiune astfel incat sa nu produca o stenoza anala cicatriciala. Rezultatele postoperatorii sunt foarte bune cu conditia respectarii unui minimum de masuri de igiena alimentara si ocupationala pentru prevenirea recidivelor.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.