fbpx

Bolile si leacurile din camara (II)

Asa cum povesteam in articolul precedent, am revenit cu o noua lista despre cele mai intalnite boli si leacurile lor naturiste.

Dureri de dinti

Desi nu stiati, se trateaza de minune cu usturoi. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa luati un catel de usturoi, sa il pisati si sa frecati gingia din zona dintelui afectat cu el. Daca durerea este mai intensa, lasati usturoiul pe dintele sau maseaua cu pricina cam o ora.

Patrunjelul are un efect calmant si relaxant. Astfel, zdrobiti cateva frunze proaspete de patrunjel si puneti-le pe gingie in zona dintelui bolnav. Si cuisoarele sunt de folos daca acestea sunt zdrobite intre dinti.

Un alt leac, despre care probabil nu stiati, este compresa cu seminte de in. Uitati cum se procedeaza: luati un saculet de tifon si umpleti-l pe jumatate cu seminte. Inmuiati-l 15 min in apa clocotita si lasati-l sa se scurga si sa se raceasca. Apoi aplicati-l pe locul dureros dupa ce l-ati infasurat intr-un prosop. Astfel, efectul calmant dureaza mai mult.

Durerile reumatice

Cataplasma cu miere da rezultate foarte bune. Incalziti pe aburi 2-3 linguri de miere, ungeti zona dureroasa inainte de culcare si puneti deasupra un prosop de in.

Cataplasma cu branza de vaci consta in urmatoarele: amestecati 100 gr de branza de vaci cu 2 lingurite de sare de bucatarie si intindeti-o pe articulatia dureroasa. Apoi, legati deasupra un prosop sau o panza. Sarea extrage lichidul din articulatie si astfel umflatura se retrage. Dupa 30-40 minute, spalati locul bine cu apa calda. Procedura se repeta de cateva ori pe zi.

„Plasturele” cu mustar este de folos atunci cand boala s-a acutizat. Astfel aplicati cu incredere acest plasture cu mustar. Ce trebuie sa faceti? Amestecati 3 linguri de boabe de mustar macinat sau zdrobit cu apa rece pana ce rezulta un piure gros. Ungeti un tifon mai gros cu un strat de piure si lasati-l sa stea cateva minute cu uleiurile eterice. Abia atunci cand incepe sa lucreze, trebuie sa il aplicati pe locul afectat. In momentul in care simtiti ca va arde, dar nu mai devreme, indepartati si clatiti locul cu apa calda.

Masaje cu ulei de usturoi. Puneti 3 catei de usturoi curatati de coaja intr-o sticluta si turnati deasupra 3 linguri de ulei de masline presat la rece. Lasati-l sa se macereze cateva saptamani. Dupa acest interval de timp, masati locul dureros cu ulei de usturoi astfel obtinut, de cateva ori pe parcursul unei zile.

Durerile de urechi

Le tratam foarte bine tot cu usturoi. Taiati un catel de usturoi cat mai fin si infasurati-l cu o bucata de vata ca un dop, dupa care introduceti-l in ureche. Culcati-va pe pat si acoperiti urechea cu un fular sau un sal gros de lana. Alternativ, va puteti picura in ureche ulei de usturoi pe care il preparati in urmatorul mod: zdrobiti 3 catei de usturoi si amestecati-l cu 3 linguiri de ulei de masline. Continutul obtinut il puteti turna intr-o sticla pe care sa o lasati la temperatura camerei. La final, strecurati uleiul printr-o sita groasa.

Citeste si:  Transplant de trahee creata in laborator

Zeama de praz reprezinda un remediu vechi, inca de pe vremea bunicilor. Acesta se amesteca cu otet sau lapte in parti egale, iar pe urma se picura in ureche.

Cataplasma cu ceapa. Ceapa este un aliment bogat in uleiuri eterice si este denumit in limbajul popular „leac atoatevindecator”. Aceasta este cunoscuta pentru calitatile ei de a calma durerile de urechi. Tocati marunt o ceapa, puneti-o intr-o batista si legati batista cu un saculet. Culcati-va pe o parte si tineti saculetul cu ceapa pe urechea bolnava.

Febra

In medicamentatia populara, branza de vaci este considerata un adevarat antibiotic. Ea are efecte curative exceptionale in toate bolile inflamatorii si in starile febrile. Astfel, puneti pe o panza un strat de branza de vaci, impaturiti-o si aplicati-o pe gamba. Ideal ar fi cate o cataplasma la fiecare picior.

Otetul este unul dintre cele mai vechi remedii cu traditie indelungata. Atat traditionalele comprese puse pe talpi, cat si spalaturile pe tot corpul sunt folosite si astazi. Ele provoaca scaderea temperaturii si elimina transpiratia.

Sosetele cu ceapa. Taiati marunt 3-4 cepe mijlocii, bagati-le in niste sosete de lana si incaltati-va cu ele. Peste acestea, mai puneti inca o alta pereche, tot de lana si dormiti asa pana dimineata. Picioarele raman calde si, datorita faptului ca purtati doua perechi de sosete, mirosul nu se va simti. Zeama de zmeura, stoarsa sau sirop este de asemenea un leac eficient in combaterea febrei.

Hipertensiunea arteriala

Se combate eficient prin usturoi care are rolul de a regla tensiunea, dar si de a o stabiliza. Insa, pentru ca tensiunea sa scada pe o durata mai lunga, trebuie sa consumati zilnic intre 1si 10 catei de usturoi. Pentru cei care nu pot consuma in acest fel, este de ajuns sa inghita usturoiul nemestecat.

Vinul este bun pentru inima, iar urmatoarea reteta nu poate decat sa va ajute. Luati doi pumni de catina alba, zdrobiti-o si puneti-o intr-un borcan. Deasupra, turnati vin dulce (Porto sau Madeira), astfel incat sa acoperi boabele. Lasati borcanul inchis 10 zile la un loc insorit, dupa care strecurati vinul si beti cate un paharel inainte de masa, la pranz si seara.

Cura cu zer este recomandata in cazul unor valori ridicate de tensiune, deoarece zerul reduce cantitatea de grasimi din sange si nivelul colesterolului. Efectul a fost confirmat stiintific de diferite studii clinice.

Inflamarea cavitatilor nazale

Pentru acest tip de afectiune, este indicat un ceai cu mirodenii. Preparati o infuzie din: 1 lingurita de cuisoare, 1 lingurita de anason, 1 lingurita de lemn dulce si ½ lingurita de ghimbir (toate pisate), peste care turnati ¼ l de apa fierbinte. Lasati sa stea 5 minute si beti cate o cescuta de cateva ori pe parcursul zilei.

Citeste si:  Afla de ce nu ii place la scoala

Hreanul si branza de vaci proaspata au efecte curative si antiinflamatoare. Intindeti pe un prosop de in branza de vaci amestecata cu 1 lingura de hrean proaspat ras, cam un strat gros de un deget si aplicati cataplasma 10-15 minute pe frunte sau pe zona sinusului maxilar.

Tratament cu fagure de miere. Mestecati o bucatica de fagure (circa 2 cm) timp de 15-20 min. Repetati procedeul de 6 ori pe zi la intervale de o ora. Zilnic, luati cate o lingurita de miere dupa mesele principale. Lasati-o sa se topeasca in gura inainte de a o inghiti.Tratamentul se efectueaza timp de o saptamana.

Raceli

In cazul racelilor, se stie ca alimentele iuti desfunda nasul mult mai bine decat medicamentele deoarece lichefiaza secretiile de pe caile respiratorii. Cele mai eficiente remedii sunt urmatoarele: o bucatica de ardei iute (mestecata in gura) sau 10-20 picaturi de Tabasco, pe care le diluati intr-un pahar cu apa. Si bineinteles usturoiul proaspat si crud.

Usturoiul este denumit „penicilina ruseasca” deoarece rusii cred orbeste in puterea vindecatoare a acestuia in caz de raceala. Insa pe buna dreptate, caci efectul lui antibacterian a fost confirmat de-a lungul timpului si de oamenii de stiinta. Uitati o reteta eficace: curatati de coaja 5 catei de usturoi, zdrobiti-i si amestecati-i cu 5 lingurite de zahar. Turnati deasupra putina apa si puneti-i pe foc pana ce dau in clocot. Lasati-i sa stea 5 minute si apoi strecurati zeama. Se ia cate o lingurita de zeama de-a lungul zilei.

Ceapa sau „leacul atoatevindecator” are si el efect antibacterian si antiviral si este extrem de eficient sub toate formele in caz de raceala. Iata doua retete!
1.Taiati o ceapa mare felii si puneti-o peste noapte pe o farfurie, langa pat. Prin inhalarea mirosului, raceala „erupe” si se vindeca mai repede.
2.Taiati marunt 1-2 cepe si turnati peste ele apa clocotita. Lasati-le putin sa se infuzeze si beti apoi ceaiul fierbinte de ceapa, indulcit cu putina miere.

Zeama de lamaie desfunda si ea nasul. Trageti pe nas o lingurita de zeama de lamaie proaspat stoarsa. Lasati sa actioneze putin, dupa care suflati-va nasul cu putere. Tot pentru desfundatul nasului, este bine sa incalziti otet de mere (o ceasca) si sa inhalati aburul. Alternativ, puteti lua de 3 ori pe zi care o lingurita de otet de mere diluat in ½ pahar de apa. In caz de raguseala sau voce suprasolicitata, va recomandam o bautura cu mustar, miere si suc de lamaie. Amestecati cate o lingura din fiecare si beti „medicamentul” astfel obtinut, inainte de culcare.

Citeste si:  Cele mai "inteligente" alimente

Propolisul este un medicament deosebit. Astfel mestecati indelung o bucatica de propolis solid si alternativ incercati sa mancati miere amestecata cu lamaie.

Reteta exotica pentru raceala: opariti dimineata si seara cate 8-10 curmale in apa clocotita, apoi mancati-le. Curmalele contin substante active care dezinfecteaza mucoasa faringiana.

Cea mai veche reteta este urmatoarea: Supa de pasare.
Desi, poate ca o sa vi sa para absurd, dar supa fierbinte de pasare si-a gasit consacrarea de curand cand s-a descoperit ca in carnea de pasare exista cisteina, un amionoacid foarte asemanator cu Acetilcisteina, un medicament prescris de medici pentru combaterea bronsitei si afectiunilor respiratorii.

Tuburarile digestive le combateti cu ceai de anason. Macinati o lingurita de seminte, opariti-le cu ¼ l de apa fierbinte, lasati-le sa stea 10 minute, apoi strecurati si beti infuzia.

Lapte de anason si chimen. Este o reteta recomandata in special copiilor pentru ca are un gust placut. Se amesteca cate ½ lingurita de seminte de anason si de chimen cu ¼ l de lapte si se lasa sa fiarba 5 minute. Apoi, se strecoara si se bea incet inghititura cu inghititura.

Decoct de lemn dulce. Este o reteta foarte veche din sec. XVI si consta un urmatoarele: puneti sa fiarba doua lingurite de radacina macinata de lemn dulce cu ¼ l de apa, maxim 10 min. Apoi, strecurati decoctul si beti de cateva ori pe zi cate o inghititura.

Ghimbirul vindeca greata, senzatia de voma, infectiile intestinale si stomacale, lipsa poftei de mancare si balonarile. Amestecati 10 picaturi de zeama de lamaie proaspata cu doua lingurite de zeama de ghimbir si o lingurita de miere. Mixtura astfel obtinuta se ia de trei ori pe zi, inaintea meselor principale.

Tuse

Se combate cu suc de lamaie facut cu apa si zahar si se consuma pe parcursul unei zile, insa si cu sirop de morcov. Acesta este un remediu foarte apreciat si se prepara in urmatorul mod: se amesteca ¼ l suc de morcovi proaspat stors cu 3 linguri de zahar si putina apa. Se lasa sa fiarba amestecand in continuu pana cand acesta incepe sa se ingroase ca un sirop. Doza zilnica recomandata este de 3-4 lingurite.

Celebrul usturoi deja bun la toate are si aici o intrebuintare. Se iau 5 catei de usturoi, se zdrobesc si se amesteca cu 3 lingurite de zahar si putina apa. Se pun pe foc pana ce dau in clocot, se lasa 5 minute si apoi se strecoara printr-un tifon. Decoctul se bea putin cate putin pe parcursul intregii zile.

Hreanul este cunoscut pentru puterile lui tamaduitoare. In popor, se spunea ca hreanul „aeriseste” mintea. Iata ce trebuie sa faceti: inspirati adanc mirosul de hrean ras si scapati de tuse si de guturai.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.