fbpx

Boxul, periculos pentru creier

Pana la 20% dintre boxerii profesionisti dezvolta sechele neuropsihiatrice. Insa la ce complicatii acute si cronice sunt acestia expusi in decursul carierei lor? Aceasta este intrebarea la care Hans Forstl, de la Universitatea Tehnica din Munchen (Germania) a oferit raspuns printr-un studiu realizat recent.

Cea mai relevanta consecinta acuta este knock-out-ul, o manevra permisa de regulamentele pugilistice, si care, in termeni neuropsihiatrici, corespunde unei contuzii cerebrale. In plus, boxerii prezinta un risc sporit de traumatisme ale capului, inimii si sistemului scheletal.

Citeste si:  Conflictul ca simptom al relatiilor cu ceilalti si cu sine

Printre consecintele subacute ale knock-out-ului se numara simptome persistente precum durerile de cap, pierderea sau diminuarea auzului, starile de greata, lipsa coordonarii motrice si pierderile de memorie.

Deficitele cognitive survenite in urma traumatismelor craniocerebrale dureaza semnificativ mai mult decat sunt ele percepute de catre boxer. Mai mult, circa 10-20% dintre pugilisti dezvolta tulburari neuropsihiatrice cronice. Traumatismele cerebrale repetate pot duce la instalarea dementei boxerului, o afectiune similara maladiei Alzheimer, cunoscuta si ca dementia pugilistica.

In ceea ce priveste pericolul in care este pusa sanatate, specialistii identifica o diferenta clara intre boxul profesionist si cel amator. In boxul amator, pugilistii sunt examinati medical in fiecare an si inaintea fiecarui meci, in timp ce profesionistii se pot supune partidelor fara o examinare medicala prealabila. In acest sens, specialistii recomanda ca masurile de protectie si controlul medical regulat sa fie impuse tuturor celor care practica acest sport.

Citeste si:  Fracturile reduc calitatea vietii la femeile aflate la menopauza

Sursa: Eurekalert

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.