Calcineurina, enzima responsabila cu functionarea normala a inimii

Oamenii de stiinta americani au identificat o noua enzima – calcineurina, esentiala pentru controlarea dezvoltarii si functionarii normale a celulelor inimii. Diminuarea acestei proteine a dus la probleme de inima grave si chiar la deces in cadrul esantionului de studiu.

Studiul, realizat pe cobai, demonstreaza ca enzima calcineurina este direct corelata contractiilor normale ale muschiului cardiac, ritmului si sanatatii inimii. Absenta calcineurinei a dus la aritmii, insuficienta cardiaca si chiar deces, afirma echipa de cercetatori.

Citeste si:  Beneficiile Pilates-ului

Faptul ca aceasta enzima este importanta pentru functionarea inimii era deja cunoscut, insa inaintea acestui studiu nu fusese recunoscut rolul concret al acesteia. Desi studiul a fost realizat pe cobai, ofera informatii importante pentru cercetarile ulterioare cu privire la noi abordari in diagnosticarea si tratamentul pacientilor cardiaci, afirma prof. dr. Marjorie Maillet, coordonatoarea studiului.

„Am descoperit ca atunci cand a fost eliminata calcineurina, o serie de gene care regleaza calciul din inima au inceput sa functioneze necorespunzator. Acest lucru a dus la defecte in cresterea si proliferarea celulelor inimii, boli cardiace, artimii, pierderea contractilitatii muschiului cardiac si insuficienta cardiaca”, afirma Maillet.

Citeste si:  Roche Romania Diagnostics Division sarbatoreste doi ani in Romania

Calciul este, de asemenea, important pentru mentinerea unui ritm normal al muschiului cardiac. Studiile anterioare au corelat anormalitatile nivelului de calciu cu bolile cardiace, in special la adulti. La cobai, lipsa calcineurinei a dus la reducerea expresiei genelor care regleaza calciul si contractiile inimii.

Oamenii de stiinta au identificat si un mecanism, prin care este posibila activarea directa a calcineurinei prin suplimente de calciu, astfel fiind intensificata activitatea genelor care regleaza proteinele din inima.

Citeste si:  Conjunctivita este contagioasa

Studiul a fost finantat de Institutele Nationale de Sanatate, Institutul Medical Howard Hughes, Asociatia Americana a Inimii si fondul de cercetare al Fundatiei Leducq.

Sursa: Institutul National de Sanatate, SUA


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.