fbpx

Calciu inca din prima zi de viata inseamna oase sanatoase la varsta adulta

Este cunoscut faptul ca o dieta bogata in calciu este esentiala pentru un sistem osos sanatos si puternic. De aceea, numeroase campanii sunt derulate pentru constientizarea importantei consumului de lapte, in special in randul copiilor aflati in crestere. Cu toatea acestea, o noua cercetare realizata de oamenii de stiinta de la Universitatea de Stat North Carolina, Statele Unite, vine sa atraga atentia ca varsta scolara ar putea fi prea tarzie pentru ca o dieta bogata in calciu sa mai aduca beneficiile dorite.

In cadrul unui congres de biologie experimentala derulat in aprilie in orasul Anaheim, cercetatorii au adus argumente pentru a sustine teoria conform careia sanatatea oaselor poate fi „programata” inca de la nastere.

Cercetarea condusa de dr. Chad Stahl, profesor colaborator in cadrul Departamentului de Stiinta al Univesitatii de Stat North Carolina, a urmarit identificarea cantitatii suficiente de calciu de care au nevoie bebelusii pentru optimizarea densitatii osoase odata cu inaintarea in varsta. Aceasta intrebare este esentiala nu doar pentru mediul academic ci si pentru industria alimentelor pentru sugari care produce formule imbogatite cu o cantitate de calciu mai mare decat cea care se regaseste in mod natural in laptele matern, considerat etalon pentru nutritia bebelusilor. Cantitatea de calciu cu care sunt imbogatite formulele s-a bazat in special pe studii anterioare care sugerau ca, spre deosebire de cel regasit in produsele pentru bebelusi, calciul din laptele matern este mult mai repede asimilat de organism. Cu toate acestea, Stahl si echipa sa si-au propus sa puna la indoiala aceasta convingere si sa determine cantitatea optima de calciu pe care trebuie sa o consume nou-nascutii.

Citeste si:  Ce nu stiati despre flatulenta...

Pentru a-si testa ipoteza, cercetatorii au hranit 12 purcei cu formule de lapte imbogatite cu calciu si alti 12 cu formule fara calciu, in primele 18 zile de viata. Pe durata studiului au fost prelevate probe de sange, iar la final, au fost relevate probe din maduva spinarii, rinichi, ficat si intestinul subtire.

Rezultatele au fost suprinzatoare: spre exemplu, nu s-au inregistrat diferente intre cele doua grupuri la nivelul markerilor de calciu din sange. Acest rezultat vine sa sprijine o teorie anterioara conform careia, spre deosebire de adulti, la nou-nascuti absorbtia calciului in organism nu este dependenta de prezenta vitaminei D.

Diferentele majore au fost identificate atunci cand s-a analizat tesutul provenit din maduva spinarii – unde se gasesc celulele cunoscute drept celule stem mezenchimale – care se transforma ulterior in celule implicate in formarea oaselor. Cercetatorii au descoperit ca la subiectii hraniti cu formule fara calciu se produsese deja o „programare” a celulelor de a se transforma in celule grase in loc de celule osteoblaste. Prin urmare, cu cat numarul de celule osteoblaste este mai mic in primii ani de viata cu atat scade capacitatea oaselor de a se dezvolta si a se regenera normal in restul vietii. Dieta lipsita de calciu din primii ani de viata a predispus organismul animalelor la a avea oase care sa contina mai multe grasimi si mai putine minerale.

Citeste si:  Mamele in varsta pot transmite riscul de infertilitate fiicelor

„In timp ce beneficiile unei diete bogate in calciu pe durata copilariei si adolescentei sunt deja recunoscute, cercetarea noastra sugereaza ca o astfel de dieta a nou-nascutului este de o mai mare importanta pentru sanatatea si vigoarea oaselor pe termen lung. Ne arata, de asemenea, ca ne aflam in fata unei schimbari de paradigma: osteoporoza ar putea fi, nu o boala a varstnicilor, ci o boala a copilariei, care se declanseaza mult mai tarziu”, concluzioneaza dr. Chad Stahl.

Sursa: Federatia Societatilor Americane de Biologie Experimentala

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.