Calirea organismului cu ajutorul apei

Calirea cu ajutorul apei se realizeaza atat in cadrul lectiilor de inot, cat si infruntand in mod rational intemperiile vremii (ploaia), avand o deosebita eficienta profilactica si practica.

Calirea cu ajutorul apei este cu atat mai indicata, cu cat actiunii calorice binefacatoare a acesteia i se adauga si actiunea mecanica asupra terminatiilor nervoase care se afla in piele, realizand o intensificare a proceselor fiziologice de la acest nivel.

Citeste si:  Telefonul mobil dauneaza grav sanatatii

Factorul cel mai activ in calirea cu ajutorul apei este cel termic, la care se adauga implicit factorul mecanic si intr-o masura mai putin insemnata factorul chimic. Diferitele forme de energie a acestor factori, actionand asupra tegumentelor, produc printr-un mecanism neuro-reflex o reactie de raspuns a organismului. Excitatia receptorilor din tegument produce impulsuri nervoase care ajung pe caile aferente la sistemul nervos central, unde i-au nastere impulsuri de raspuns, care sunt dirijate pe caile eferente (centrifuge) asupra unor serii de sisteme, organe, functii ale organismului.

Citeste si:  ADHD - boala copilul modern

Modificarile functionale ale acestor organe si sisteme, in totalitatea lor, contituie reactia de raspuns a organismului in intregime – realizand calirea cu ajotorul apei. Aceasta reactie de raspuns trebuie sa se produca in sens fiziologic si sa se opuna mecanismului fiziopatologic.

Baile reci (+20*C – +26*C) provoaca la inceput o stare de soc, manifestata prin spasme vasculare si respiratorii, urmata apoi de o reactie placuta de durata variabila. Daca baia rece se prelungeste, ea provoaca o noua senzatie de frig, persistenta si periculoasa, care duce la o racire treptata a corpului si la imbolnavire. Dupa temperatura apei, baile se pot imparti in: Reci 35*C.

Citeste si:  Cum isi petrece copilul tau timpul liber?

Articol realizat de Bogdan Dimitriu, Director Centru Refacere – Recuperare

www.betakinetocenter.ro


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.