fbpx

Calirea organismului cu ajutorul soarelui

Datorita razelor ultraviolete care exercita o influenta pozitiva profunda asupra mecanismelor producatoare de sange in organism, calirea cu ajutorul soarelui reprezinta o importanta deosebita pentru corpul uman. Ultravioletele contribuie la sporirea globulelor rosii, la distrugerea bacteriilor care se afla in aer sau pe piele, contribuind la formarea in organism a vitaminei D, importanta in dezvoltarea normala a sistemului osos, in special in perioada de crestere si dezvoltare.

Citeste si:  Artroza poate fi descoperita din timp si tratata corespunzator

Razele soarelui:

intensifica activitatea celulelor,
intensifica activitatea tesuturilor corpului,
stimuleaza marile functiuni ale organismului,
sporesc schimburile nutritive,
intaresc sistemul nervos si psihicul.

Baile de aer, in scopul calirii, sunt in mod obligatoriu puse in legatura cu soarele. Temperatura cea mai eficienta pentru calirea cu ajutorul radiatiilor solare este de
+19, +24 grade Celsius (dupa Sarkisov-Serazini).

Citeste si:  Poliartrita reumatoida (poliartrita cronica evolutiva)

Datorita razelor solare, treptat, in straturile profunde ale pielii incepe sa se formeze un pigment de culoare bruna, care serveste drept pavaza fata de actiunea excesiva a radiatiilor solare, in special a celor ultraviolete si calorice.

Totusi, abuzul expunerii la soare, cand temperatura este prea ridicata, prezinta pericole datorita aparitiei arsurilor la nivelul pielii sau chiar a insolatiei. Insolatia se manifesta se manifesta prin:

Citeste si:  Complicatiile diabetului

inrosirea pielii (chiar iritarea ei);
aparitia veziculelor pe locurile expuse excesiv la soare;
cresterea temperaturii corpului, frison, cefalee, greata, varsaturi etc.

Echilibrul reprezinta cheia fortifierii organismului cu ajutorul soarelui. Pentru inceput se recomanda expunerea treptata, apoi prelungindu-se moderat, cu pauze, considerate de relaxare la umbra.

Articol realizat de Bogdan Dimitriu, Coordonator recuperare medicala – Clinica Medicala Sport Med Center (www.sportmedcenter.ro)

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.