Campania Nationala „Controleaza-ti Diabetul”: Uniti pentru diabet

Please select a featured image for your post

Intr-o societate dinamica, in care atentia la sanatatea noastra este din ce in ce mai scazuta, afectiunile grave se raspandesc in permanenta. La nivel mondial, diabetul, afecteaza 366 de milioane de oameni, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Cifra este una dramatica, dar, din pacate, insuficienta pentru ca opinia publica si autoritatile sa se implice mai mult in preventia acestei afectiuni.

In acest context, Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice a lansat Campania Nationala „Controleaza-ti Diabetul”, o masura de lupta impotriva acestei afectiuni. In acest moment, peste un milion de romani sufera de diabet, dar informarea oamenilor cu privire la aceasta boala nu este suficienta. Specialistii avertizeaza ca numarul persoanelor cu diabet este in crestere permanenta.

Citeste si:  Conferinta de neuropsihiatrie pentru medicii de familie

„Daca nu se vor lua masuri rapide, o persoana din zece va avea diabet pana in 2030!”. Acesta este mesajul Federatiei Internationale de Diabet, care starneste ingrijorarea tuturor factorilor implicati in preventia si tratarea diabetului.

Campania „Controleaza-ti Diabetul” a fost lansata in luna noiembrie 2011, la Craiova, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului. Unul din obiectivele principale ale campaniei il reprezinta implicarea autoritatilor si a mass-media in propagarea mesajului de alarma cu privire la incidenta crescuta a cazurilor de diabet din Romania, informarea si educarea publicului larg cu privire la importanta preventiei si controlului eficient al diabetului, dar si imbunatatirea stilului de viata pentru persoanele afectate de aceasta boala.

Citeste si:  Test cu probe ADN pentru "prezicerea" cancerului la san

Pentru a evidentia importanta preventiei si a monitorizarii permanente a diabetului, Campania Nationala „Controleaza-ti Diabetul” se va desfasura prin rotatie, in principalele centre de diabet din tara, creandu-se astfel un cerc al diabetului din punct de vedere informational si educativ. Anul acesta, campania va cuprinde 2 actiuni. Acestea se vor desfasura in Constanta, in perioada 7-8 iulie, si in Oradea, intre 10 -14 noiembrie.

Fiecare campanie va cuprinde actiuni destinate publicului larg (testari gratuite ale glicemiei si ale hemoglobinei glicate, conferinte de presa, evenimente destinate practicarii sportului ca mijloc de preventie a diabetului) si actiuni pentru publicul profesionist (la
fiecare manifestare se va organiza un simpozion, cu participarea speakerilor nationali din domeniul diabetului). Ca o recunoastere pentru efortul depus in lupta impotriva diabetului, Campania Nationala „Controleaza-ti Diabetul” a primit un Premiu de Excelenta in cadrul ceremoniei de decernare a Premiilor Anuale ale Asociatiei Medicale Romane, pentru cea mai importanta manifestare desfasurata la nivel national, care aduce in atentia opiniei publice importanta preventiei, educatiei si controlului eficient al diabetului.

Citeste si:  Bronzarile frecvente pot duce la dependenta de razele ultraviolete

Lupta impotriva diabetului poate fi castigata doar daca toti factorii implicati se vor unii si vor invinge dusmanul cel mai de temut: ignoranta!


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.