fbpx

Campania SPUNE DA! Sustine donarea de organe: 15-17 iunie 2012, litoral

Please select a featured image for your post

Asociatia Transplantatilor din Romania alaturi de Houston NPA organizeaza in perioada 15 – 17 iunie pe litoral campania „Spune DA! Sustine donarea de organe”. Campania isi propune cresterea gradului de constientizare al populatiei cu privire la importanta dezvoltarii unui curent favorabil in societatea civila privind donarea de organe, pentru a veni in ajutorul numarului mare de pacienti de pe listele de asteptare, pentru care transplatul de organe reprezinta ultima si singura solutie salvatoare.

„Importanta activitatii de transplant din tara noastra, a existentei centrelor de transplant si a specialistilor in domeniu, a sansei acordate unui segment de pacienti cu insuficienta functionala a unui organ vital pentru a-si continua drumul in viata, toate acestea converg spre necesitatea cresterii gradului de constientizare si informare in randul opiniei publice in vederea sporirii numarului de donatori si a unei decizii informate privind donarea”, a declarat presedintele Asociatiei Transplantatilor din Romania, Gheorghe Tache.

Atat in Europa, cat si in Romania si in intreaga lume, organele pentru transplant sunt insuficiente. In aceste conditii legislatia interna privind donarea este extrem de importanta. Reglementarile privind donarea si prelevarea de organe in Romania se gasesc in Legea 95/2006, lege care prevede acordul informat pentru donare.

Conform Directivei 2010/53/UE care stabileste standardele de calitate si siguranta referitoare la organele umane destinate transplantului – „in prezent, transplantul de organe este tratamentul care prezinta cel mai bun raport cost-eficienta in cazul insuficientei renale in stadiu terminal, in timp ce, in cazul insuficientei in stadiu terminal a unor organe cum sunt ficatul, plamanii si inima, reprezinta singurul tratament disponibil”.

Statisticile anului 2011 la nivel european evidentiaza Croatia pe locul doi in Europa la numarul de donatori de organe (33,5 de donatori la un milion de locuitori), dupa Spania, care detine recordul european in 2011, cu 35 donatori la un milion de locuitori. In 2012 Croatia organizeaza la Zagreb intre 18-25 august cea de-a VII-a editie a Jocurilor Europene ale Transplantatilor si Dializatiilor, eveniment care poate duce la cresterea ratei de donare cu 30 – 60% (conform statisticilor inregistrate in urma editiilor anterioare). In 2011, Romania a inregistrat o rata de 3,5 donatori la un milion de locuitori, ceea ce inseamna o usoara crestere fata de anul anterior.

Acestea sunt conditiile in care o activitate pro-donare se impune si motivul pentru care ATR merge din nou in mijlocul oamenilor pentru a vorbi despre beneficiile tratamentului prin transplant si pentru a informa/educa populatia asupra actului donarii.

Citeste si:  Sarcina si semnele ei

In campania initiata de ATR vor fi implicati 150 de voluntari, membrii ATR din intreaga tara si voluntari de la Crucea Rosie Constanta.

Campania este structurata pe trei etape:

15 iunie – voluntarii vor fi prezenti in toate statiunile de pe litoral si in orasul Constanta, unde vor discuta cu locuitorii si cu turistii si vor distribui materiale explicativ-informative, pentru ca acestia sa poata lua o decizie informata cu privire la acordul pentru donarea de organe;
16 iunie – voluntarii ATR vor participa la Conferinta Nationala „Transplantul, pacientul in stare post transplant si viata cotidiana a acestuia” (care se afla la a II-a editie) impreuna cu invitatii lor, specialisti din toate domeniile implicate in transplatul de organ in Romania: medical, social, umanitar, religios. Pentru prima data la eveniment sunt invitati presedinti ai organizatiilor internationale care reprezinta interesele pacientilor transplantati. Conferinta va avea loc la hotel Delta din statiunea Jupiter.
Invitati de renume din domeniul medical – invitati: prof. dr. Ioanel Sinescu, prof. dr. Mihai Lucan, prof. dr. Radu Deac, prof. dr. Adrian Covic, dr. Victor Zota, conf. dr. Ileana Constantinescu.

Vor mai participa reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ai Agentiei Nationale de Transplant, coordonatori si medici din centrele de transplant, reprezentanti ai industriei farmaceutice si organizatiilor din industrie, ai Bisericii Ortodoxe Romane, ai Colegiului Medicilor si Farmacistilor, ai Casei Nationale de Asigurari.

Citeste si:  Vinul rosu ar putea trata diabetul?

Teme abordate in cadrul Conferintei: harta transplantului in Romania (coordonatori de transplant, centre de prelevare acreditate, centre de transplant acreditate), statistica transplantului in 2011, Biserica Ortodoxa Romana si donarea de organe; medicatia de imunosupresie, protocoalele de monitorizare ale pacientului in stare post-transplant, relatia pacientului in stare post-transplant cu specialistul care il monitorizeaza si alte cadre medicale, transplantul si starea post-transplant in conditiile modificarii Legii Sanatatii, alimentatia pacientului transplantat, recomandari privind igiena personala si igiena locuintei.

17 iunie – se organizeaza crosul „Pentru viata si in memoriam”, actiune la care pot participa toate persoanele care doresc sa promoveze si sa sustina activ donarea de organe. Startul se va da la ora 19, iar traseul este Venus (hotel Balada) – Mangalia (portul turistic). La ora 21 va avea loc in Mangalia, in portul turistic, o ceremonie cu lumina in memoria donatorilor.

Pentru detalii suplimentare si inscriere la editia a II-a a Conferintei Nationale „Transplantul, pacientul in stare post transplant si viata cotidiana a acestuia” – evenimente@houston.ro, mobil 0723.856.179, telefon/fax 021-317.09.43, www.houston.ro.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.