Cancerul de col – diagnosticat mai repede si mai putin invaziv gratie unui nou dispozitiv

Un dispozitiv de dimensiuni reduse conceput initial de cercetatorii de la Universitatea Sheffield ar putea reduce timpul de diagnosticare al cancerului de col uterin de la cateva saptamani la cateva minute. Dispozitivul, cunoscut ca APX, a fost conceput initial la Universitatea Sheffield de catre Brian Brown, profesor de fizica medicala si inginerie clinica in cadrul Scolii medicale, in colaborare cu John Tidy, oncolog la Spitalul Hallamshire.

Munca lui Brown asupra impedantei electrice a tomografiei, in care un numar de electrozi sunt plasati pe o parte a corpului si o imagine este produsa pe baza distributiei impedantei in zona respectiva, a pus bazele revolutionarului dispozitiv. Profesorul Brown previzioneaza ca acest dispozitiv va inlocui cu succes testarea prin metoda frotiului pentru mii de femei.

Citeste si:  IQ ridicat pentru cel mic

Descoperirea va fi binevenita in contextul in care femeile cu varsta peste 25 de ani sunt testate o data la trei sau cinci ani in vederea descoperirii unui potential cancer de col uterin, folosindu-se metoda frotiului, iar majoritatea rezultatelor sunt obtinute de catre solicitante la mai bine de o luna dupa efectuarea testului.

Pe langa timpul prelungit de asteptare a rezultatelor, daca exista vreo suspiciune de cancer, pacienta trebuie supusa unei examinari colposcopice si ulterior unei biopsii, de multe ori acest intreg procedeu dovedindu-se a fi complet inutil, suspiciunea initiala fiind demontata de testele urmatoare.

Citeste si:  Postura spatelui

Noul dispozitiv foloseste o tehnologie denumita spectroscopie electrica pentru monitorizarea prezentei celulelor anormale. O sonda este plasata pe suprafata cervixului, dispozitivul genereaza un curent electric nedureros si, simultan, monitorizeaza modul in care curentul traverseaza celulele. Celulele pre-canceroase, chiar si in cel mai mic stadiu albolii, conduc electricitatea intr-un mod diferit de cele sanatoase.

Sonda este conectata la un program computerizat ce poate recunoaste tiparele anormale ale fluxului electric cauzate de celulele precanceroase. Celulele canceroase tind sa aiba un nivel al impedantei mult mai scazut, ceea ce inseamna ca sunt mai buni conductori de electricitate decat celulele sanatoase.

Sistemul APX are doua aplicatii in cancerul de col uterin, si anume APX100 si APX200. APX100 va fi folosit intr-o etapa secundara, corespondenta examinarii colposcopice. Aceasta aplicatie va fi lansata in 2011 pe teritoriul statelor membre U.E. Cea de-a doua aplicatie APX200 este momentan in dezvoltare si va fi folosita intr-o prima etapa, ca substituent al testarii prin metoda frotiului.

Citeste si:  Lucruri de care un copil are nevoie

Profesor Stephen Duffy este de parere ca „aceasta tehnologie dezvaluie niste rezultate interesante. Desigur, se afla la inceput de drum. Este nevoie de mai multa cercetare pentru a definitiva tehnologia, dupa care de o evaluare a eficacitatii sale in diagnosticarea cancerului de col”.

Sursa: Universitatea din Sheffield, Marea Britanie


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.